matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Określ czy z do x to > lub = lub < i wykaż to.
hugo:
Dodatnie liczby całkowite z, x, o spełniają równość z2 +x = o 2 +o. Określ czy z do x to > lub = lub < i wykaż to.
5 wrz 19:46
yht:
z,x,o>0 z,x,o∊Z z
2
+x = o
2
+o,
z
z
oceniamy, czy
≥ o, czy może też
< o ?
x
x
Dowód 1
0
: np. dla z=1, x=5, o=2
z
≥ o
x
1
≥ 2
5
0,2 ≥ 2 fałsz
z
więc musi być
< o
x
2
0
: np. dla z=1, x=1, o=1
z
≥ o
x
1
≥ 1
1
1 ≥ 1 prawda
z
więc prawdą jest że
≥ o
x
5 wrz 20:49
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick