Funkcja ciągła w punkcie x
Marta: Dla jakich wartości A funkcja
f(x) = { x cos 1/x2 x≠0
{ A x=0
jest ciągła w punkcie x=0.
Odpowiedź uzasadnij.
Prosze o podpowiedź nie wiem co dalej zrobić z tym cosinusem
lim x−> 0 x cos 1/x2 =0
rozbijam to
x(1*cos 1/x) = ....
5 wrz 19:38
karty do gry : A = limx → 0 f(x) = 0
5 wrz 19:39
Marta: to wypisałeś dla x=0 to samo wypisałam do góry tylko dla x≠0 mi chodzi jaka granica wychodzi
5 wrz 20:15
karty do gry : Niezbyt rozumiem problem.
Granice policzyłaś sama.
Potem liczysz inną kompletnie nie związana z tym zadaniem.
5 wrz 20:16
kochanus_niepospolitus:
nie ... ona nie policzyła tej granicy tylko 'rozbiła'
5 wrz 20:29
kochanus_niepospolitus:
Marta −−− granicę tę policzysz korzystając z tw. o 3 ciągach
5 wrz 20:30
Marta: Pomożesz bo nie wiem jak to rozpisać
8 wrz 18:33
kochanus_niepospolitus:
f(x) = x * 1
g(x) = x * (−1)
limx−>0 g(x) = limx−>0 −x ≤ limx−>0 x*cos(1/x2) ≤ limx−>0 x = limx−>0 f(x)
8 wrz 18:46
Marta: ale z założenia x ma być ≠ 0
8 wrz 18:53
kochanus_niepospolitus:
aby funkcja f(x) była ciągła w punkcie x=0
to limx−>0+ f(x) = limx−>0− f(x) = f(0) = A
8 wrz 18:55
kochanus_niepospolitus:
nie bardzo Ciebie teraz rozumiem (tak samo jak karty do gry) ... granicę policzyłaś, a okazuje
się, że Ty chyba nawet nie wiesz po co tą granicę liczyłaś (i nie wiesz w jaki sposób to
czyniłaś)
8 wrz 18:56