ali: Obwód rombu wynosi 40 cm, a długość jego przekatnych jest równa 28 cm. oblicz pole rombu.
11 lis 12:36
gośka: Małe pytanko: czy suma długości przekątnych wynosi 28 cm
11 lis 13:47
ali: tak. przepraszam za niedokładnośc
11 lis 13:57
go%u015Bka: e, f -długości przekątnych, a - długość boku rombu, pole = (e*f)/2
obwód = 4a
obwód = 40 cm a = 10 cm
e + f =28 e = 28 - f
102 = (0,5e)2 + (0,5f)2 z tw. Pitagorasa
100 = 0,25e2 + 0,25f2
400 = e2 + f2
400 = (28 - f)2 + f2
400 = 784 - 56f + 2f2
2f2 - 56f + 384 = 0
f2 + 28f +192 = 0
Δ = 282 - 4*192*1 = 784 - 768 = 16
√Δ = 4
f1 = (28 - 4)/2 = 12 f2 = (28 + 4 )/2 = 16
e1 = 28 - 12 = 6 e2 = 28 - 16 = 2
pole1 = (6*12)/2 = 36 pole2 = (2*16)/2 = 16
11 lis 14:13