Geometria analityczna
K: Znajdź równanie okręgu przechodzącego przez punkt P=(−4, −2) i stycznego do osi układu
współrzędnych.
k: y=0
l: x=0
Okrąg będzie styczny gdy odległość środka od prostej k i l będzie równa promieniowi.
Okrąg będzie styczny w punktach m(xm, 0) i n(0, yn)
Podstawiłbym współrzędne P do równania:
(x−a)2+(y−b)2=r2 ale nie mam promienia i nie wiem co dalej z tym zrobić.
5 wrz 18:16
K: Z obliczeń wyszły mi dwa równania:
(x+10)2+(y+10)2=100 v (x+2)2+(y+2)2=4
Odpowiedź się zgadza? Nie mam niestety podanej końcowej odpowiedzi.
5 wrz 18:28
Adamm: zgadza się
5 wrz 18:33
Mila:
![rysunek](rys/133464.png)
Środek okręgu stycznego do osi OX i OY leży na dwusiecznej kąta AOB, czyli na prostej y=x
S=(a,a)
(x−a)
2+(y−a)
2=a
2, r=|a|
(−4−a)
2+(−2−a)
2=a
2
stąd a=−2 lub a=−10
S
1=(−2,2), r=2
S
2=(−10,−10) , r=10
5 wrz 19:09