kolejna granica
Ola0404: | 6x − 2x2 | |
granica lim x do 3 |
| to 0 ? |
| 2x2 − 3x − 9 | |
5 wrz 18:06
Jerzy:
Skąd ?
5 wrz 18:07
Adamm: nie
5 wrz 18:07
Jerzy:
Rozkładaj na czynniki.
5 wrz 18:08
Ola0404: | 0 | |
po x podstawiłam 3 i otrzymałam że |
| |
| 0 | |
5 wrz 18:08
Jerzy:
Albo reguła H , jeśli znasz.
5 wrz 18:09
Jerzy:
0 | |
| , to symbol nieoznaczony. |
0 | |
5 wrz 18:09
Adamm: | 0 | |
dlaczego tylu osobom wydaje się że |
| =0 i nie widzą w tym nic złego? |
| 0 | |
5 wrz 18:10
yht:
jak same zera to co tam.. a niech będzie 0
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
zaskakująco często widzę też: 0*x = x
:(
5 wrz 18:11
Ola0404: faktycznie, nie pomyślałam (jak zwykle >.<) i potraktowałam to jakoś schematycznie
| 4 | |
granicą będzie − |
| ? rozłożyłam na czynniki jak poradził Jerzy |
| 3 | |
czy jeśli w zadaniu byłoby podane, że x zbliża się do trójki np z prawej strony to granicą
mogłoby
być 0 ? wtedy dzieliłabym zero przez liczbę troszkę od 0 większą ? nie wiem czy dobrze to
rozumiem
5 wrz 18:32
Ola0404: wyjaśni ktoś ?
5 wrz 18:36
Milo: | 2 | |
Raczej powinno wyjść − |
| |
| 3 | |
Gdyby x zbliżał się do trójki z prawej strony, dzieliłabyś coś dążącego do 0 przez coś innego
| 0 | |
dążącego do 0 ( z tą różnicą, że "po plusach"), więc nadal |
| , nie może tak być |
| 0(+) | |
Zresztą skoro lim
x→3 f(x) = g, to w szczególności lim
x→3+ = g
Jest takie twierdzenie, że w punkcie x
0 funkcja ma granicę g, gdy ma w tym punkcie granice
lewo− i prawostronne równe g
5 wrz 18:54
Ola0404: okej teraz rozumiem dlaczego to 0 nie ma sensu
![](emots/2/usmiech2.gif)
dziękujęęę
| 2 | | 4 | |
możesz rozwinąć jak otrzymałeś − |
| ? mi cały czas wychodzi − |
| |
| 3 | | 3 | |
5 wrz 19:11
yht:
postać iloczynowa funkcji kwadratowej to
a(x−x1)(x−x2)
a nie
(x−x1)(x−x2)
5 wrz 19:25
Ola0404: faktycznie, beznadziejny błąd, a raczej brak wiedzy −.− dziękuję ci bardzo
5 wrz 19:58