oblicz granice funkcji w x0
chacfasdfsa: | x2−8 | |
f(x)= |
| , x0 = 2 √2 |
| 2 √2 − x | |
Po podstawieniu wychodzi mi symbol nieoznaczony a w odpowiedzi jest konkretna wartość, jak do
tego dojść?
5 wrz 17:48
Jerzy:
Zapisz licznik (x + 2√2)(2 − 2√2) ... i skróć z mianownikiem.
5 wrz 17:51
yht:
możesz sobie to zrobić na dwa sposoby:
1. sposób reguła de L'Hospitala
| x2−8 | | (x2−8)' | | 2x | | 2*2√2 | |
lim |
| = lim |
| = lim |
| = |
| = −4√2 |
| 2√2−x | | (2√2−x)' | | −1 | | −1 | |
2. sposób − skracanie ułamków+wzory skróconego mnożenia
| x2−8 | | x2−(√8)2 | | (x−√8)(x+√8 | |
lim |
| = lim |
| = lim |
| = |
| 2√2−x | | 2√2−x | | 2√2−x | |
| (x−2√2)(x+2√2) | | (x+2√2 | | 2√2+2√2 | |
= lim |
| = lim |
| = |
| = −4√2 |
| −(x−2√2) | | −1 | | −1 | |
5 wrz 17:53
Jerzy:
To typowy przykład na skracanie ( podejrzewam,że nie zna reguły H )
5 wrz 17:54
yht:
Pewnie tak
Gdyby się zachęcił że prościej regułą H to ostudzam zapał
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
Otóż reguła H jest do wykorzystania tylko wtedy gdy po podstawieniu wartości x
0 dostajemy
| 0 | | ±∞ | |
symbol nieoznaczony |
| bądź |
| i w żadnych innych przypadkach ! |
| 0 | | ±∞ | |
5 wrz 17:58
Jerzy:
No ...tutaj dostaje
5 wrz 17:59
chacfasdfsa: Dzięki
5 wrz 18:00
yht:
| −11 | |
ale mogą być przykłady że dostanie np. |
| i wtedy już regułą H nie wolno ! |
| 0 | |
5 wrz 18:01
Adamm: regułę Hospitala można stosować też dla innych symboli nieoznaczonych
trzeba po prostu zastosować odpowiednie przekształcenia tak by powstał
jeden z podanych symboli nieoznaczonych
5 wrz 18:01