znowu granica
Ola0404: | 1 | | 3x − x2 | |
Czy granicą lim x do |
| z lewej strony |
| jest −∞ ? |
| 2 | | 2x − 4x2 | |
5 wrz 17:38
Jerzy:
| 1 | |
Nie .. zauważ,że jeśli x → |
| z lewej strony, to 1 − 2x zmierza do zera po wartosciach |
| 2 | |
dodatnich, a licznik też jest dodatni, wiec granica to +
∞
5 wrz 17:41
Adamm: z lewej jest ∞
z prawej jest −∞
5 wrz 17:41
Jerzy:
![rysunek](rys/133459.png)
To jest wukres y = 1 − 2x
5 wrz 17:44
yht:
nie... to będzie +
∞
a to jest bardzo proste zadanie
| 1 | | 1 | |
masz |
| z lewej strony czyli intuicyjnie: trochę mniej niż |
| , np. 0,49 |
| 2 | | 2 | |
i wstawiasz sobie za x wszędzie 0,49, licząc wyrażenie
3*0,49−(0,49)2 | |
| = ... |
2*0,49−4*(0,49)2 | |
wyliczasz to i widzisz że wynik jest bardzo duży
na plusie czyli wynik granicy to +
∞
jak by to było na kolosie, to po tych obliczeniach stosujesz zapis formalny:
| 3x−x2 | | 3*1/2−1/4 | | 2,5 | |
limx→1/2− |
| = |
| = |
| = +∞ |
| 2x−4x2 | | 0+ | | 0+ | |
5 wrz 17:46
yht:
| 1,25 | |
poprawka, oczywiście pod koniec miało być |
| = +∞ |
| 0+ | |
5 wrz 17:49
Jerzy:
| 3 − x | | 2,5 | |
= lim |
| = [ |
| ] = +∞ |
| 2(1−2x) | | 0+ | |
Wystarczy przecież naszkicować wykres y = 1 − 2x ... i wszystko widać.
5 wrz 17:49
Ola0404: okeej, trochę mi to zajęło, ale zrozumiałam
![](emots/2/usmiech2.gif)
dziękuję wam bardzo, zwłaszcza za ten wykres y
= 1 − 2x
dorysowałam sobie potem wykres 2x − 4x
2, żeby się upewnić czy na pewno rozumiem
5 wrz 18:00