zad
as: 1.przed dwoma laty ojciec byl 10 razy starszy od syna a za 13 lat bedzie od niego 2.5 raza
starszy ile lat ma ojciec i syn obecnie
27 sty 17:44
as: 2.oblicz ile lat ma obecnie syn i ojciec i dziadek jezeli wiadomo ze polowa wieku ojca rowna
sie 1/4 sumy lat dziadka i syna,ze 5 lat temu ojciec mial o 35 lat mniej niz dziadek i syn
razem oraz ze za 3 lata dziadek mial o 7 lat wiecej niz ojciec i syn razem
27 sty 17:46
as: 3.jesli dlugosc danego prostokata powiekszymy o 4 a szerokosc o 3 to pole zwiekszy sie o 43
cm2 jesli natomiast jego dlugosc zwiekszymy o 7cm a szerokosc pozostawimy bez zmian to jego
pole powiekszy sie o 28 cm2 Oblicz dlugosc i szerokosc prostokata
27 sty 17:47
as: 4postanowiono obsadzic droge wierzbami Jezeli na kazdy ch 7 metrach poasadzic po 2 wierzby to
zostanie 119 wierzb.Jezeli na kazdych 7 metrach posadzic po 3 wierz. to zabraknie 120 w.Ile
wierzb przygotowano do posadzenia i jak dluga jest droga?
27 sty 17:48
as:
27 sty 18:13
Justyna: do 1:
rozwiąż ukł równań:
(10x−2)=y−2
y+13=(x+13)*2,5
27 sty 18:23
as: x wychodzi mi 2,8(6) a y=28.6
27 sty 18:27
as: a teraz x=2.6 a y=26
27 sty 18:37
Justyna: więc chyba taka jest odpowiedź
27 sty 18:42
Justyna: ale niee.. chwila
27 sty 18:43
as: w 2 mam takie uklady rownan x−ojciec y−syn z−dziad
x 1
−−= −−−(z+y)
2 4
35+x−5=y+z−5
z+3+7=x+y+7
i na razie mam y=16 i wychodzi ze z=x+13 to cos nie mozliwe hehe
27 sty 18:45
as:
27 sty 18:49
Eta:
Syn ma 5lat a ojciec 32 lata
27 sty 18:49
Eta:
x −−− obecny wiek ojca , x >0
y −−− obecny wiek syna . y>0
poprawny układ równań:
x −2= ( y−2)*10
x +13= ( y+13)*2,5
rozwiąż ten układ i otrzymasz x = 32 y = 5
27 sty 18:53
as: hm dzieki eta


zobaczysz na pozostale stanelam przy tym 2 dobre uklady wogole?
27 sty 18:59
as: i dalej cos mi nie trybi wyciagam sobei z pierwszego x i mam x=10y−18
27 sty 19:03
as: i podstawiam do drugiego rownania i wychodzi y=6.3
27 sty 19:04
Eta:
Napisz treść tego zad.
27 sty 19:06
as: ktorego?
.przed dwoma laty ojciec byl 10 razy starszy od syna a za 13 lat bedzie od niego 2.5 raza
starszy ile lat ma ojciec i syn obecnie
27 sty 19:06
as: i robie 10y−18+2=2.5y+32.5
y=6.3 gdzie mam zle?
27 sty 19:07
as:
27 sty 19:22
Eta:
Omg

w/g układu ,który Ci podałam:
x −10y= −18
x −2,5y= 19,5 /*(−1)
x −10y= −18
−x +2,5y= −19,5
−−−−−−−−−−−−−
= −7,5y= −37,5 => y= 5 to; x −10*5= −18 => x = 50−18 = 32
x = 32 y= 5
27 sty 19:22
as: a tak ehhe ja podstwaienie robilam hehe
27 sty 19:22
as: dzieki do tego drugiego dobre mam rownania?
27 sty 19:24
as: 2.oblicz ile lat ma obecnie syn i ojciec i dziadek jezeli wiadomo ze polowa wieku ojca rowna
sie 1/4 sumy lat dziadka i syna,ze 5 lat temu ojciec mial o 35 lat mniej niz dziadek i syn
razem oraz ze za 3 lata dziadek mial o 7 lat wiecej niz ojciec i syn razem
x 1
−−= −−−(z+y)
2 4
35+x−5=y+z−5
z+3+7=x+y+7
27 sty 19:24
as: i jak?
27 sty 19:31
as:
27 sty 20:13
as:
27 sty 20:26
as:
27 sty 20:31
as:
27 sty 20:43
Em: w tym pierwszym to powinno byc 1/4 razy a nie minus to co w nawiasie
27 sty 20:47
Em: chociaz moze i to razy jest
27 sty 20:49
as: sory tam razy jest
27 sty 21:16