Wartość bezwzględna
kombri: Proszę o pomoc w tym zadaniu
|x2+7x|>=x
5 wrz 13:41
Adamm: dla x≤0 mamy
x≤0≤|x2+7x| więc równanie jest spełnione
dla x>0 mamy
|x2+7x|−x=x2+6x≥0
więc równanie też jest spełnione
czyli x∊ℛ
5 wrz 13:46
5-latek: Skorzystaj z wlasnosci wartosci bezwzglednej ze
Ogolnie napiszsse CI inne litery zeby nie mylis z zadaniem
|a|≥b to a≥b lub a≤−b
czyli u Ciebie
x2+7≥x lub x2+7≤−x
Rozwiaz te dwie nierownosci i wyznacz wspolne rozwiazanie
5 wrz 13:47
Adamm: w takich przypadkach ta metoda nie działa 5−latek
5 wrz 13:57
kombri: a jak tę sytuację przedstawić n wykresie
5 wrz 14:14
Jerzy:
![rysunek](rys/133456.png)
To istotny fragment wykresów:
− zielony: y = |x
2 + 7x|
− niebieski: y = x
5 wrz 14:18
kombri: chciałbym jeszcze prosić o wytłumaczenie tego przykładu tylko krok po kroku bo naprawdę mam
problem ze zrozumieniem tego
|x2−4x|=<x
5 wrz 15:06
Jerzy:
Teraz akurat napisałeś odrotną nierówność, więc sie zdecyduj.
5 wrz 15:06
kombri: Najlepiej obydwa
5 wrz 15:11
Jerzy:
![rysunek](rys/133457.png)
A OK ... żle popatrzyłem
Dla jakich x wukres zielony leży poniżej niebieskiego ?
5 wrz 15:11
Jerzy:
Jeśli będzie: |x2 − 4x| ≥ x , to patrzysz kiedy zielony leży nad niebieskim.
5 wrz 15:12
benia: x2−4x=<x i x2−4x=>−x
x2−5x=<0 i x2−3x=>0
x(x−5)=<0 i x(x−3)=>0
Wychodzą miejsca zerowe
5 wrz 15:15
Jerzy:
Nie jest beniu tak , jak napisałaś.
5 wrz 15:17
benia: Można tak rozwiązać wychodzi że x należy od 0 do 5 i x należy od 0 do 3 i część wspólna bi mamy
spojnik i więc ostateczne rozwiązanie x należy od 3 do 5
5 wrz 15:22
benia: Nie trzeba rozwiązywać graficznie
5 wrz 15:25
Adamm: nie można tak rozwiązywać tego typu nierówności
już to pisałem
5 wrz 15:29
Jerzy:
Tak jak napisał Adamm .. .przy tego typu nierównościach rozpatrujemy przypadki.
5 wrz 15:31
benia: A czemu wynik się zgadza
5 wrz 15:35
Jerzy:
Przypadek...popatrz na to:
|x − 1| < x + 2
wg Twojej metody: − x − 2 < x − 1 < x + 2
1) x − 1 < x + 2 ⇔ 0 < 3 ( tozsamość , spełnia dowolne x)
| 1 | |
2) x − 1 > − x − 2 ⇔ x < − |
| |
| 2 | |
| 1 | |
Część wspólna: x < − |
| , a zauważ,że żadna liczba x < −2 nie spełnia tej nierówności. |
| 2 | |
Np: x = −3
L = | −3 −1| = |−4| = 4
P = −3 + 2 = −1
4 < − 1 sprzeczność .
5 wrz 15:41
g:
Metoda korzystania z definicji wartości bezwzględnej (z której korzystał 5−latek) działa w
każdym przypadku.
W tym przypadku także. Bo jeśliby nie działała, to po co potrzebne byłyby nam definicje?
Rozwiązuję więc daną nierówność, korzystając z definicji wartości bezwzględnej:
| ⎧ | x gdy x≥0 | |
|x| = | ⎨ | |
|
| ⎩ | −x gdy x<0. | |
Nierówność wyjściowa:
|x
2+7x| >= x
daje
| ⎧ | x2+7x gdy x2+7x≥0 | |
|x2+7x| = | ⎨ | |
|
| ⎩ | −(x2+7x) gdy x2+7x<0. | |
Stąd otrzymujemy:
lub
Po uporządkowaniu mamy:
lub
Rozwiązanie pierwszego układu daje:
x∊(−
∞,−6]∪[0,
∞).
Rozwiązanie drugiego układu daje:
x∊(−7,0).
Rozwiązaniem nierówności jest suma powyższych przedziałów.
x∊ R.
5 wrz 17:25
Adamm: g, 5−latek nie skorzystał z definicji wartości bezwzględnej, tylko z pewnej metody
rozwiązywania równań z wartością bezwzględną
jeśli mamy |f(x)|≥a to f(x)≥a lub f(x)≤−a
jeśli |f(x)|≤a to mamy −a≤f(x)≤a
tak uczy się rozwiązywać nierówności z wartością bezwzględną w szkołach
wspomina też się zawsze o tym że a nie może być zależne od x
nie działa ona w tym przypadku, przykład podał Jerzy
tutaj a=x jest zależne od x
to co ty napisałeś nie jest tym samym co napisał 5−latek czy benia
5 wrz 17:33