Oblicz pole powierzchni bryły.
fxdxdxxd: Oblicz pola powierzchni bryły utworzonej przez obrót dookoła osi OX krzywych:
y = 2x3 dla x∊ <0;1>
y'=6x2
Pp = 2π∫10 2x3 * √1+6x4 dx = ...
∫2x3 * √1+6x4 dx =
5 wrz 10:54
Jerzy:
Podstaw: 1 + 6x4 = t 24x3dx = dt
5 wrz 11:00
fxdxdxxd: ∫2x
3 *
√1+6x4 dx = t = 1 + 6x
4
dt = 24x
3dx / 12
| | dt | | 1 | | 2 | | 1 | |
∫ t1/2 |
| = |
| * |
| t3/2 = |
| √1+6x4)3 |
| | 12 | | 12 | | 3 | | 18 | |
| | √1+6x4)3 | | 7√7 | | 1 | | 1 | |
... 2π [ |
| ]10 = 2π [ |
| − |
| ] = |
| π(7√7−1) |
| | 18 | | 18 | | 18 | | 9 | |
wynik powinien wyjść :
3754√37π
5 wrz 11:32
Jerzy:
10:54 ... pod pierwiastkiem ma być :√1 + 36x4
5 wrz 11:36
fxdxdxxd: faktycznie, ale wynik nie do końca mi wyszedł
| | dt | | 1 | |
∫t1/2 |
| = |
| √(1+36x4)3 |
| | 72 | | 108 | |
| | √(1+36x4)3 | | 37√37 | | 37 | | 1 | |
2π [ |
| ]10 = 2π[ |
| − 1/108] = |
| √37π − |
| π |
| | 108 | | 108 | | 54 | | 54 | |
5 wrz 11:56
5 wrz 12:18