Oblicz granicę:
Szymon: Oblicz:
| | x3 − x2 + x + 1 | |
lim dla x−>1 |
| . |
| | x3 + x2 − x − 1 | |
Prosiłbym o podpowiedź jaką metodą to rozwiązać, nie bardzo wiem, z której strony to ugryźć.
4 wrz 19:13
mat: licznik dobrze przepisany?
4 wrz 19:17
Adamm: granica nie istnieje
4 wrz 19:18
Adamm: | | x3−x2+x+1 | |
limx→1+ |
| = ∞ |
| | (x−1)(x+1)2 | |
| | x3−x2+x+1 | |
limx→1− |
| = −∞ |
| | (x−1)(x+1)2 | |
4 wrz 19:24
Szymon: Ja na pewno tak, niestety przepisuje ze zdjęcia notatek, więc nie wiem, czy ich autor się nie
machnął.
A co z granicą:
| | x1/2 − 103 | |
lim dla x −> 106 |
| |
| | x1/3 − 102 | |
4 wrz 19:30
mat: a3−b3=(a−b)(... ) licznik
a2−b2=(a−b)(a+b) mianownik
Rozpisz!
4 wrz 19:35
Adamm: ja bym podstawił u=x1/6 dla ułatwienia obliczeń
4 wrz 19:37
Szymon: Nie wiem, czy dobrze rozumiem... Skoro x zmierza do 106, to mogę licznik przekształcić na
(106)1/2, co daje mi 103, a potem rozbić to za pomocą wzorów skróconego mnożenia?
4 wrz 19:54
mat: a=x1/6, b=10 (licznik)
a=x1/6, b=10 (mianownik)
i tyle... rozpisz po prostu
4 wrz 20:04