Rozwiąż metoda wyznacznikow układ równań.
KamOzi: | ⎧ | x1−2x2+3x3 =1 | |
| ⎨ | 2x1−x2+5x3=1 |
|
| ⎩ | 3x1−4x2+8x3=3 | |
Prosze o pokazanie krok po kroku jak to obliczyc,
4 wrz 17:41
Adamm: potrafisz obliczyć wyznacznik 3 stopnia?
4 wrz 17:54
4 wrz 17:56
KamOzi: TAk potrafie
Ale to sie roi tak samo jak Cramera
4 wrz 17:59
Adamm: metoda wyznaczników = metoda Cramera
inna nazwa po prostu
4 wrz 18:01
Mila: x1−2x
2+3x
3 =1
2x
1−x
2+5x
3=1
3x
1−4x
2+8x
3=3
W:
1 −2 3
2 −1 5
3 −4 8
=====
W=−1
W
x1:
1 −2 3
1 −1 5
3 −4 8
======= W
x1=−5
Dalej policzysz sama?
4 wrz 18:32