Wyznacz dziedzinę , przedziały monotoniczności i ekstrema funkcji.
KamOzi: f(x)=−13x3−52x2−6x+2
Poproszę po koleji o wytłumaczenie o co chodzi.
4 wrz 17:35
wmboczek: D x∊R
dalej liczymy pochodną i badamy jej D i znak
(zadanie na nier. kwadratową)
analiza: jeżeli f'<0 to f jest malejąca ...
przy zmianie f' z lewej do prawej z − na +mamy min lokalne ...
4 wrz 17:59
piotr: f'(x) = −x
2−5x−6 = −(x+3)(x+2)
(−
∞; −3) | −3 | (−3; −2) | −2 |(−2; +
∞)
f'(x) < 0 | 0 | >0 | 0 |<0
| | 13 | | 20 | |
f(x) ↘ | fmin(−3)= |
| | ↗ | fmax(−2)= |
| | ↘ |
| | 2 | | 3 | |
4 wrz 19:03