Oblicz granice Funkcji.
KamOzi: x→5
limes dazy do 5
Prosze o pokazanie krok po kroku jak to rozwiązać.
4 wrz 17:29
yht:
u góry wzór skróconego mnożenia
a na dole Δ
i skracamy (x−5)
x
3−125 = x
3−5
3 = (x−5)(x
2+5x+25)
Δ = 49−4*1*10 = 9
√Δ = 3
x
2−7x+10 = (x−2)(x−5)
| | x3−125 | | (x−5)(x2+5x+25) | | x2+5x+25 | |
lim |
| = lim |
| = lim |
| = |
| | x2−7x+10 | | (x−2)(x−5) | | (x−2) | |
| | 52+5*5+25 | | 75 | |
|
| = |
| = 25 |
| | 5−2 | | 3 | |
4 wrz 17:36
KamOzi: Dziękuje serdecznie.
4 wrz 17:44
Adamm: inny sposób
| | x3−125 | | 3x2 | |
limx→5 |
| = H = limx→5 |
| = 25 |
| | x2−7x+10 | | 2x−7 | |
4 wrz 17:53
KamOzi: O ten lepszy.
4 wrz 17:57