Graf dwunastościanu
MatmaDyskretna: Cześć, proszę o sprawdzenie moich odpowiedzi i pomoc w ogarnięciu podpunktu e)
![](emots/2/usmiech2.gif)
Niech G będzie grafem dwunastościanu. Odpowiedź z uzasadnieniem na poniższe pytania.
a) Czy G jest hamiltonowsi?
b) Czy G jest eulerowski?
c) Podaj λ(G) i K(G)
d) Podaj X(G) oraz X'(G)
e) Narysuj drzewo spinające i podaj γ(G) oraz E(G)
Tutaj jest narysowany graf jakby ktoś chciał ( na samym dole ):
http://wms.mat.agh.edu.pl/~dudekane/zestaw13.pdf
Moje odpowiedzi:
ad a) Nie, ponieważ Tw Diraca oraz Orego tu nie zachodzi
ad b) Nie, ponieważ stopień każdego wierzchołka jest nieparzysty.
ad c) λ(G) = 3 i K(G) = 3
ad d) X(G) = 4 i X'(G) = 4
ad e) No i tutaj nie wiem. Jakieś drzewo spinające narysowałem, lecz nie wiem jak znaleźć ten
rząd cykliczności i spójności. Mogę policzyć ile mi zostało i ile odjąłem krawędzi, ale nie
mam pewności czy to jest najmniejsza ilość.