zadanie
Krzysiek: 2x3y−x2y3−2x2+xy2+4x−4y=0
jak to rozłożyć na czynniki?
4 wrz 16:15
Eta:
Sprawdź czy dobrze przepisałeś to równanie
4 wrz 20:04
Krzysiek: dobrze jest
4 wrz 21:43
Mila:
Jakie masz polecenie do zadania?
4 wrz 21:55
Krzysiek: no żeby rozwiązać to równanie gdzie x,y to liczby rzeczywiste
4 wrz 22:21
mat: ogólnie czy w liczbach całkowitych?
4 wrz 22:23
mat: mozesz popatrzeć na to jak na wielomian trzeciego stopnia (ze zmienną y)
dostaniesz y=( coś od iksa )
4 wrz 22:25
Krzysiek: i maksymalnie może mieć 3 rozwiązania, jeśli x jest zmienną a y parametrem?
czyli np.
x1=... ∧ y=...
x2=... ∧ y=...
x3=... ∧ y=...
5 wrz 16:01
Adamm: może mieć nieskończenie wiele rozwiązań
5 wrz 16:02
kochanus_niepospolitus:
to ma ich więcej (nawet przy założeniu, że y jest parametrem)
5 wrz 16:03
kochanus_niepospolitus:
powiedz przynajmniej w ramach jakiego działu (i na jakim etapie edukacji) masz takie zadanie?
5 wrz 16:05
kochanus_niepospolitus:
2x2(xy − 1) −xy2(xy−1) + 4(x−y) = 0
(2x2 − xy2)(xy−1) + 4(x−y) = 0
x(2x − y2)(xy−1) + 4(x−y) = 0
i z tej postaci możemy wypisać te trzy (które nie są jedynymi) rozwiązania:
x = 0 i y = 0 (skoro x=0 to pierwszy człon = 0 , x=y więc x−y = 0 więc drugi człon = 0)
x = 1 i y = 1 (xy=1 więc pierwszy człon =0, x=y więc drugi człon =0)
x = −1 i y = −1 (xy = 1 więc pierwszy człon = 0, x=y więc drugi człon =0)
5 wrz 16:09
kochanus_niepospolitus:
ale też widzimy, że dla:
x=2 i y=2 także będzie zachodzić równość (bo wtedy 2x − y2 = 4 − 4 = 0, no i oczywiście x−y =
0)
5 wrz 16:10
Mila:
Z jakiego to poziomu edukacji i z jakiego działu?
5 wrz 16:38