Stosując twierdzenie Gaussa obliczyć strumień pola wektorowego
mrk: Hej,
Czy mógłby mi ktoś szybko wytłumaczyć jak rozwiązać takie zadanie:
Stosując twierdzenie Gaussa obliczyć strumień pola wektorowego F(x,y,z) = X2i + xyj +zk
przez zewnętrzną powierzchnie bryły ograniczonej powierzchniami:
z = 5 − x2 − y2, z = 1 , proszę?
4 wrz 11:06
piotr: | d | | d | | d | |
∫∫∫V ( |
| x2+ |
| (x y)+ |
| z)dxdydz = |
| dx | | dy | | dz | |
=∫
02π ∫
02 ∫
15−r2 (3rcosθ + 1)r dz dr dθ = 8π
4 wrz 11:46
mrk: Dzięki za odpowiedź. Czemu przechodzisz na biegunowe ? Jest tam gdzieś okrąg? A jak tak
to jak to zrobiłeś?
4 wrz 12:12
piotr:
![rysunek](rys/133446.png)
5 − x
2 − y
2 = 1 to równanie walca,
4 wrz 13:33