Nierownosc tryg...
5-latek: Rozzwiaz nierownosc
| cosx | |
cos(2x)+ |
| −1>0 jesli 0o<x<360o |
| √3 | |
√3cos(2x)+cosx−
√3>0
√3(2cos
2x−1)+cosx−
√3>0
√3cos
2x+cosx−2
√3>0
Δ= 25
| −6 | | −3 | |
cosx= |
| = |
| = −√3 <odpada |
| 2√3 | | √3 | |
| 4 | | 2 | | 2√3 | |
cosx= |
| = |
| = |
| odpada |
| 2√3 | | √3 | | 3 | |
W odpowiedzi jest tak
0<x,30
o
330<x<360
o
4 wrz 08:31
5-latek: Znowu zgubilem 2 przy cos
2x
![emotka](emots/1/smutny.gif)
Chyba sie trzeba z tego wszystkiego napic
4 wrz 08:32
5-latek:
![rysunek](rys/133440.png)
Juz poprawiam
2
√3cos
2x+cosx−2
√3 >0
cosx=t
2
√3t
2+t−2
√3>0
Δ= 1+48=49
| −8 | | −2 | | 2√3 | |
t1= |
| = |
| = − |
| odpada |
| 4√3 | | √3 | | 3 | |
| 6 | | 3 | | 3√3 | | √3 | |
t2= |
| = |
| = |
| = |
| |
| 4√3 | | 2√3 | | 6 | | 2 | |
x=± π/6+2kπ
To jest ogolne rozwiazanie rownania 2
√3cosx
2+cosx−2
√3=0
My mamy nierownosc i to w przedziale (0,2π) \Teraz widac ze k=0
wobec tego x∊(0,π/6)U(11π/6,2π)
A czy dobrze odczytam jesli ta nierownosc zamiast >0 bedzie <0
to wtedy w tym przedziale (0,2π)bedzie
| π | | π | | 3π | | π | |
x∊( |
| + |
| , |
| − |
| ) |
| 2 | | 6 | | 2 | | 6 | |
4 wrz 10:35
Jerzy:
Cześć
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
t = cosx i |t| ≤ 1
| √3 | | π | | 11π | |
Twoje t ∊ [−1: |
| ) , a zatem x ∊ [ |
| ; |
| ) |
| 2 | | 6 | | 6 | |
4 wrz 10:55
Jerzy:
Żle...teraz widzę..
| √3 | | √3 | |
Pierwszy przypadek: t ∊ [−1;− |
| ) U ( |
| ;1] , a więc pominąłeś rozwiazania |
| 2 | | 2 | |
z pierwszego przedziału .
4 wrz 11:01
Jerzy:
Oczywiście dla drugiego przypadku rozwiązaniem bedzie domkniecie zbioru rozwiazań pierwszego
przypadku , do zbioru (0;2π)
4 wrz 11:03
5-latek: czesc
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
czyli dla >0 jest dobre rozwiazanie tak?
teraz <0
Moglbys narysowac na wykresie rozwiazania (po prostu nie lapie tego
4 wrz 11:10
Jerzy:
| √3 | |
Dla pierwszego przypadku narysowałeś tylko rozwiazania dla: |
| < cosx ≤ 1 , |
| 2 | |
| √3 | |
a pominąłeś rozwiazania : −1 ≤ cosx ≤ − |
| |
| 2 | |
4 wrz 11:18
Jerzy:
![rysunek](rys/133441.png)
Pominąłeś te niebieskie rozwiazania.
4 wrz 11:21
Jerzy:
Nie ... dobrze masz, przecież t2 ≈ −1,15 , a więc t < − 1
Czyli jedynymi rozwiazaniami sąte, które podałeś.
4 wrz 11:28
5-latek: Jerzy
ja caly czas probuje to zrozumiec ale mam z tym trudnosc .Wybacz
Po prostu prosze napisz rozwiazania dla >0 i <0
czyli dla >0 x∊....
dla <0 x∊....
Wtedy pewnie zalapie
4 wrz 11:29
Jerzy:
Ja sie pogubiłem
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
Przypadek : > 0 masz dobrze.
Przypadek: < 0
| √3 | | π | | 11 | |
−1 ≤ cosx < |
| , czyli: x ∊ ( |
| ; |
| π) |
| 2 | | 6 | | 6 | |
4 wrz 11:32
5-latek: To dla >0 jest ok .
Teraz <0
Nie wiem jak mam zapisac
π/6 = 30o
90o+30o= 120o
ale znowu 180o−300= 150o at jest roznica
Tak samo
180o+30o=210o
270o−30o=240o
Bo <0 sa tym przedziale (π/2,3π/2)
Jakie tutaj kąty zapisac ?
4 wrz 11:36
Jerzy:
Patrz na swój pierwszy rysunek, to bedą kąty zawarte miedzy tymi różowymi kółkami.
4 wrz 11:38
5-latek: Dziekuje CI za pomoc
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
Po prostu muszse to doczytac w ksiazce .
4 wrz 11:39
Jerzy:
| π | | 11 | |
Niebieska linia: x ∊ ( |
| ; |
| π) |
| 6 | | 6 | |
4 wrz 11:40
5-latek: A ja patrzylem na rozwiazania pod osia OX .
Tak jak pisalem musze rozwiazac troche nierownosci zeby to dobrze zalapac .
4 wrz 11:41
Jerzy:
| √3 | | √3 | |
Zauważ,że w drugim przypadku mamy: t ∊ [−1; |
| ) , czli: −1 ≤ cosx < |
| , |
| 2 | | 2 | |
a to jest na rysunku powyżej.
4 wrz 11:44
Jerzy:
To nie cosx miał być mnieszy od zera, tylko równanie wyjściowe
4 wrz 11:45
5-latek: Jerzy
Jestes wielki . Juz zaczynam rozumiec .
Szkoda ze nie mielismy takiego krola
Jerzy Wielki
4 wrz 11:48
Jerzy:
Nie przesadzaj
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
Najwyraźniej zapomniałeś ,że jak podtsawiłeś t = cosx , to musisz nałozyć pewne
ograniczenia na t , bo cosx jest ograniczony.
4 wrz 11:50
5-latek: Wiesz ilu uczniow to zrozumie jesli to przeczyta ?
4 wrz 11:51
Jerzy:
Cieszę się,że Ci pomogłem
4 wrz 11:53
5-latek:
4 wrz 11:54