Rownanie trygonometryczne (ostatnie
5-latek: Juz ostanie z rownan i mysle ze sobie juz z rownaniami trygonometrycznymi poradze
tg(x+α)−tg2β=0 i α,β dane katy
to
tg2(x+α)= tg2β wtedy
tg(x+α)= tgβ
x=( β−α)+kπ
czy nalezy to rozbic tak
(tg(x+α)−tgβ)(tg(x+α)+tgβ)=0
Wtedy
tg(x+α)= tgβ
x= β−α+kπ
lub tg(x+α)=−tgβ
tg(x+α)= tg(π−b)
x+α= π−β+kπ
x= (π−β−α)+kπ
4 wrz 00:13
Adamm: −tgβ=tg(π−b)
wytłumacz dlaczego akurat tak
4 wrz 00:21
5-latek: no bo pewnie {B[Adamm]] wpisalo sie b zamiast β
4 wrz 00:36
Adamm: nie chodziło o to
β czy b to bez większego znaczenia
4 wrz 00:39
5-latek: Ze wzoru redukcyjnego
tg(π−x)= −tgx
4 wrz 00:43
Adamm: ok, ale czemu nie od razu
−tgx=tg(−x) ?
nie jest to bardziej intuicyjne? łatwiejsze do zapamiętania?
nie wiem
4 wrz 00:45
5-latek: Dobranoc
4 wrz 00:46
Adamm: Dobranoc
4 wrz 00:46