rownanie trygonometryczne
5-latek: No to wezmy takie rownanie
tg(x+60o)+ctg(90o−3x)=0
ctg(90o−3x)=tg(3x)
tg(x+60o)+tg(3x)=0
U{sin[(x+60o)+3x)]}{cos(x+6oo)*cos3x)=0
wiec
sin[(x+60o)+3x]=0
Jesli skorzystam ze wzoru na sin(α+β)= sinα*cosβ+cosα*sinβ
to sin(x+60o)*cos(3x)+cos(x+60o)*sin(3x)=
Nie wiem co tutaj mozna zrobic dalej
A czy nie mozna zapisac ze
sin[(x+60o)+3x]= sin(4x+60o)?
wtedy sin(4x+606o)=0 itd
3 wrz 22:23
Saizou :
Podpowiedź

tg(x+60)=−tg(3x)
tg(x+60)=tg(−3x)
3 wrz 22:27
Adamm: tg(x+60o)=−tg(3x)
tangens jest nieparzysty
tg(−x)=−tgx
tg(x+60o)=tg(−3x)
mamy sytuację
tgα=tgβ
oczywiście, trzeba pamiętać o założeniach
3 wrz 22:29
5-latek: Saizou 
tak moglem zrobic
albo napisac ze −tg(3x)= tg(π−3x)
Wlasnie chciale wykorzystac ten wzor sin(x+y)
3 wrz 22:33
5-latek: proszse o odpowiedz na pytanie
czy moge sin[(x+60o)+3x)] zapisac jako sin(4x+60o)
3 wrz 22:57
5-latek: Wolfram powiedzial ze moge .To dobrze .
3 wrz 23:18
Eta:
Po co Wolfram?

ile to jest : x+60+3x
3 wrz 23:39
5-latek: Juz tlumacze
zaczalem robic wedlug wzoru
sin(x+y)= sinx*cosy+cosx*siny
| | sin(4x+60o)+sin(60o−2x) | |
sinx*cosy to mi wyszlo |
| |
| | 2 | |
| | sinx+y)+sin(x−y) | |
ale juz cosx*siny nie policze bo mam wzor sinx*cosy= |
| |
| | 2 | |
Dlatego zapytalem
Pewnie troche to zawile napisalem
3 wrz 23:58