Rownanie trygonometryczne
5-latek: Teraz takie rownanie
2sinxsin(3x)=1
cos(2x)−cos(4x)=1
Obliczmy cos(4x)
y=2x
wiec cos(2y)= cos
2y−sin
2y= cos
2y−(1−cos
2y)= 2cos
2y−1 = 2cos
2(2x)−1
Wiec mamy dalej
cos(2x)−2cos
2(2x)=0
z tego
cos(2x)[1−2cos(2x)]=0
wiec cos(2x)=0 to 2x= π/2+kπ to x= π/4+0,5kπ ik∊C
lub 1−2cos(2x)=0
cos(2x)=1
2x= 2kπ to x= kπ i k∊C
3 wrz 20:51
??: O co chodzi:
3 wrz 21:07
5-latek: Jak zwykle
Jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o pieniadze

Chodzi o to czy dobrze jest .
3 wrz 21:12
Mila:
2sinxsin(3x)=1
cos(2x−4x)−cos(x+3x)=1
cos(2x)−cos(4x)=1
cos(2x)−2cos
2(2x)+1=1
cos(2x)−2cos
2(2x)=0
cos(2x)=0 lub 1−2cos(2x)=0
| | π | | 1 | |
2x= |
| +kπ lub cos(2x)= |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | π | | π | |
x= |
| +kπ lub 2x=± |
| +2kπ |
| | 4 | | 3 | |
3 wrz 21:20
5-latek: Dobry wieczor
Milu 
Cos ostatnio za duzo gubie (teraz zgubilem (2)
Milu ja na teraz nie widze rownanggdzie sa wzory do wykorzystania na sin(x+/−y) i td
Masz moze gdzies takie przyklady i moglabys napisac ?
Mialem dzisiaj taki przyklad gdzie nalezalo to zobaczyc i calkowicie sie pogubilem w tym
Mam jescze pytanie
np sin
2x−sin
2y= sin(x+y)*sin(x−y)
Jesli (x+y) czy x−y) sa znane np 30
0 czy 45
o to moge od razu wymnozyc
A co jesli nie goge od razu miec wartosci to muszse skorzystac z tych wlasnie wzorow na
sin(x+y) sin(x−y)
czy po prostu dodaje i odejmuje te katy i korzystam z ewzoru na iloczyn sinusow
Przyklad sin
2(5x)−cos
2(3x)= sin(5x+3x)*sin(5x−3x)
Teraz jak dalej ?
3 wrz 21:37
5-latek: Pomylka
Tam gdzie cos2(3x) ma byc sin2(3x)
3 wrz 21:39
Mila:
Ja nie pamiętam wszystkich wzorów, wyprowadzam z tych które pamiętam. ( około 12 znam)
Jeśli rozwiązujesz w domu, to korzystaj z tablic.
sin
2(5x)−sin
2(3x)=[sin(5x)−sin(3x)]*[sin(5x)+sin(3x)] teraz wzory do nawiasów
| | 5x+3x | | (5x−3x | | 5x+3x | | 5x−3x | |
=2*cos |
| *sin |
| *2*sin |
| *cos |
| = |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
=2cos4x*sinx*2sin4x*cosx=
=sin8x*sin2x
3 wrz 21:50
5-latek: Za wytlumaczenie dziekuje ci
Milu chodzilo mi o rownania gdzie beda do wykorzystania te wzory na sin(x+y) i td
wiec jesli mozesz to napisz jakies .Dziekuje .
3 wrz 21:58
Saizou :
5−latku moja matematyczka mówiła, że wzory na
sin(x+y)
sin(x−y)
cos(x+y)
cos(x−y)
to są chińskie wzory
np.
sin(x+y)=sinxcosy+cosxsiny (czytaj: sin−koko−sin) wystarczy argumenty zapamiętać
cos(x+y)=cosxcosy−sinxsiny (czytaj koko−sin−sin)
3 wrz 22:04
5-latek:
3 wrz 22:06