liczby zespolone
Wilk: 1.Czy istnieje liczba zespolona z taka że z2+1=0? Czy istnieje ich więcej? Udowodnij swoje
twierdzenie.
2. Porównaj następujące twierdzenia:
a) Istnieje co najmniej jedna liczba zespolona którego kwadrat jest równy −1
b) Istnieje co najmniej jedna liczba zespolona x taka, że x2+1=0
c) Istnieje co najmniej jedna liczba zespolona z taka, że z2+1=0
Jeśli dobrze myślę to do pierwszego byłoby, że istnieje tylko jedna liczba zespolona dla √−1 ?
I mógłby mi ktoś powiedzieć czy podpunkt b i c jest faktycznie taki sam jak punkt 1? Czy ja
czegoś nie rozumiem.
3 wrz 20:40
Benny: i lub −i
3 wrz 20:42
Wilk: Dziękuję za odpowiedź.
Nie rozumiem tylko, dlaczego i lub −i? Z czego to wynika?
3 wrz 20:59
Benny: Wielomian zespolony n−tego stopnia ma n pierwiastków zespolonych.
3 wrz 21:01
Wilk: Aha!
Dziękuję
3 wrz 21:05
Adamm: trzeba zaznaczyć że mówiąc "n pierwiastków zespolonych" mamy tu na myśli
wszystkie zsumowane krotności pierwiastków
np. wielomian x2 ma tylko jeden pierwiastek, ale podwójnej krotności
3 wrz 21:05