Liczby urojone i zespolone
Wilk: Witam, mógłby mi ktoś wytłumaczyć te dwa zadania?
Jest to dla mnie coś nowego i nie wiem jak za to się zabrać.
Jeśli x jest liczbą urojoną to x2+1≥0
Prawda czy fałsz, uzasadnij.
Oraz jeśli x jest liczbą zespoloną to
x2+1≥0
Prawda czy fałsz, uzasadnij.
3 wrz 18:50
Adamm: dla x=2i mamy
x2+1=−3
3 wrz 18:55
Adamm: dla x=i+1 mamy
(i+1)2=2i+1 i nie możemy postawić nierówności
3 wrz 18:57
Wilk: Dziękuje!
Czyli dla drugiego to byłby fałsz? Dobrze rozumiem?
3 wrz 19:12
Adamm: tak, dla obu
3 wrz 19:14
Wilk: Jeszcze raz dziękuję.
3 wrz 19:15