Równanie różniczkowe drugiego rzędu całka ogólna
kas: Witam,
Nie mogę poradzić sobię z taką różniczką:
y''−4y'+4y=xe2x
Odpowiedź powinna być taka: y=(C1)*e2x+(C2)xe2x+ 16x3e2x
Wiem skąd się biorą dwa pierwsze wyrazy odpowiedzi. Ale nie mogę dość do tej odpowiedzi:
16x3e2x
3 wrz 16:26
Adamm: wielomian charakterystyczny
W(u)=u2−4u+4=(u−2)2
y1=(Ax+B)e2x
skoro tam mamy e2x pomnożone przez wielomian 1 stopnia, a wielomian charakterystyczny
miał pierwiastek podwójny u=2, to mamy
y2=(Cx3+Dx2)e2x
liczymy y2', y2'', podstawiamy do równania i wyznaczamy C, D
odpowiedzą będzie y=y1+y2
3 wrz 16:34
jc: Podstaw y=K x3 e2x i dobierz K tak, aby wyszła lewa strona.
Podstawienie y= K xn e2x dla n=0,1,2 nic nie da (dlaczego?).
3 wrz 16:37