liczby zespolone
badawczy ignorant: √−5=? w zbiorze liczb zespolonych
Proszę o pełne rozwiązanie
3 wrz 16:11
Mila:
z=√−5
z2=−5
z2+5=0
z2−5i2=0
(z−√5i)*(z+√5i)=0
z=√5 i lub z=−√5 i
3 wrz 16:40
badawczy ignorant: Dziękuję za odpowiedź, jednak mam pytania
Czemu √−5 nie jest równy 5? Czy w przypadku liczb zespolonych nie mogę dać
kwadratu pod pierwiastek, chodzi mi o z2=√−52=5, tylko jedynie z2=√−52=−5 ?
Drugie pytanie − czemu tak właściwie i2 = −1?
3 wrz 17:30
mat: jak pytasz czemu i2=−1 to trzeba wrócić do podstaw z podstaw liczb zespolonych
3 wrz 17:34
badawczy ignorant: wydaje mi się że właśnie jestem na podstawach,
a podręcznik i kurs etrapezu uraczył mnie jedynie
informacją o tym, że tak po prostu jest, chyba że to jest oczywiste a ja po prostu tego nie
rozumiem
3 wrz 17:41
mat: Możesz uznac, że z definicji i2=−1 (i jest pewnym ,,obiekte" o takiej wlasnosci)
3 wrz 17:42
Adamm: i to po prostu wyróżniony element ciała liczb zespolonych
jeden z dwóch rozwiązań z2=−1
(i to bez znaczenia który wyróżnimy)
3 wrz 17:48
5-latek: i=(0,1)
Wezmy pod uwage iloczyn
(0,1)(0,1) = 0*0−1*1,0*1+0*1)= (−1,0)= −1
Wiec (0,1)2=−1
(0,1)2=−1 mozesz zapisac takze tak √−1= (0,1)
3 wrz 20:21