Trójkąt okręgi
Luke:

Na płaszczyźnie dane są trzy okręgi o promieniu 1. Każdy z nich jest styczny do dwóch
pozostałych. Oblicz stosunek
pola obszaru ograniczonego łukami tych okregów (czerwony kolor na rysunku) do pola trójkąta o
wierzchołkach w
srodkach tych okregów.
3 wrz 15:48
Adamm: korzystamy tu ze wzoru na pole trójkąta równobocznego
pole trójkąta =
√3
| π | |
pole jednego wycinka = |
| |
| 12 | |
| √3−π/4 | |
stosunek = |
| =1−√3π/12 |
| √3 | |
3 wrz 16:05
Luke: Dziękuję serdecznie.
3 wrz 16:06
3 wrz 16:09