Trójkąt prostokątny
Hexr: Jeśli α i β są dwoma kątami ostrymi w tym samym trójkącie prostokątnym, to wyrażenie
(sinα cosα tgβ − sin2 β)/(sinα+sinβ):
1)ma stałą wartość równą 0
2)przyjmuje różne wartości w zależności od α i β
3)ma stałą wartość równą 1
4)ma stałą wartość równą −1
Robiąc to zadanie rozłożyłem tgβ na sinβ/cosβ, skorzystałem ze wzorów redukcyjnych
sinβ=sin(90−α)=cosα oraz cosβ=cos(90−α)=sinα co doprowadziło równanie do postaci:
(cos2 α−sin2 β)/sinα+sinβ ...
3 wrz 15:36
Hexr: Poprawna odpowiedź to 1)ma stałą wartośc równą0?
3 wrz 15:37
Hexr: Ponownie stosując wzory redukcyjne zamieniamy cos
2 α na sin
2 β i otrzymujemy w liczniku
wartość 0.
Proszę o potwierdzenie
3 wrz 15:38
Mila:
| (sinα cosα tgβ − sin2 β) | |
| |
| (sinα+sinβ) | |
| | sinβ | | (cosβ cosα |
| − sin2 β) | | | cosβ | |
| |
| = |
| (sinα+sinβ) | |
| | cosα*sinβ−sin2β | |
= |
| ⇔ |
| | sinα+sinβ | |
| | sin2β−sin2β | |
= |
| =0 |
| | sinα+sinβ | |
3 wrz 16:55
Eta:
Można też tak:
| | a | | b | | b | |
sinα= |
| =cosβ i sinβ= |
| =cosα i tgβ= |
| |
| | c | | c | | a | |
3 wrz 18:25