Tryg
Vobro: Rozwiąż równanie sin5x=cos20x
sin5x=cos20x
Dlaczego to jest źle ?
3 wrz 13:50
Adamm: bo sinx=siny nie oznacza wcale że musi być
x=y+2kπ
może być jeszcze
x=π−y+2kπ
3 wrz 13:56
Jerzy:
Jeszcze druga grupa
sina = sinb ⇔ a = (π − b) + 2kπ
3 wrz 13:59
zef: niech 5x=t, wtedy:
sint=cos4t
sint=cos(2(2t))
sint=cos
22t−sin
22t
sint=1−2sin
22t
2sin
22t+sint−1=0
niech sint=g, g∊<−1;1>: D
2g
2+g−1=0
sint=−1 lub sint=0.5
sin5x=−1 lub sin5x=0.5
| π | | −5π | |
5x= |
| +2kπ lub 5x= |
| +2kπ |
| 6 | | 6 | |
| π | | 2kπ | | −π | | 2kπ | |
x= |
| + |
| lub x= |
| + |
| |
| 30 | | 5 | | 6 | | 5 | |
| 3π | | 2kπ | | π | | 2kπ | | −π | | 2kπ | |
ODP: x= |
| + |
| , |
| + |
| , |
| + |
| , k∊C |
| 10 | | 5 | | 30 | | 5 | | 6 | | 5 | |
Dobrze jakby ktoś sprawdził
3 wrz 14:02
Adamm: no, jest źle zef
jak ci z
2sin22t+sint−1=0 mogło wyjść
2g2+g−1=0 ?
3 wrz 14:05
zef: O racja już na samym początku błąd, powinienem rozbić jeszcze ten podwojony kąt, dalej nie ma
co czytać
3 wrz 14:06
Vobro: Muszę to przemyśleć
3 wrz 14:06
Jerzy:
Policz jeszcze drugą grupę.
3 wrz 14:10
Vobro: Jerzy skąd wynika ta druga grupa ?
Pewnie z wykresów, ale jakoś tego nie widzę
3 wrz 14:14
Jerzy:
To wynika z definicji funkcji sinus.
3 wrz 14:31
Adamm:

narysujmy sobie okrąg jednostkowy
obierzmy jakiś punkt, np. ten niebieski
wysokość odpowiada sinusowi (igrek)
szukamy innego który ma taką samą wysokość
więc rysujemy linię przechodzącą przez nasz igrek, prostopadłą z osią y
mamy nasz drugi punkt
teraz z prostej geometrii znajdujemy, że kąt odpowiadający różowemu punktowi to
(π/2−α)+π/2=π−α
to było dla α należącego do pierwszej ćwiartki
ale tak samo można rozumować dla dowolnej ćwiartki
3 wrz 14:32
Jerzy:
| y | |
Drobny komentarz...z definicji: sinα = |
| |
| r | |
3 wrz 14:40