Granica nieskończoności
Marta: lim n−>∞ √3n + 11n <− pierwiastek ntego stopnia
Wiem że dąży to do ∞ ale czy ktoś pomoże mi/ naprowadzi jak to rozpisać
3 wrz 13:38
Benny: ale to nie dąży do nieskończoności
3 wrz 13:49
mat: z twierdzenia o 3 ciągach
3 wrz 13:50
Adamm: to dąży do ∞ bo tam jest pierwiastek kwadratowy
3 wrz 13:58
Benny: " <− pierwiastek ntego stopnia"
3 wrz 14:16
Marta: mat dzięki za podpowiedź, zatem jeżeli z twierdzenia o 3 ciągach to :
√3n+11n ntego stopnia
√11n ≤ √3n + 11n ≤ √ 11n + 11n ntego stopnia
zatem granica
lim n−> ∞ √11n = 11 ntego stopnia
lim n−> ∞ √11n +11n = √2*11n = √2 * √11n =1 * 11 ntego stopnia
Na mocy twieddzennia 3 ciągów lim n−> ∞ √3n + 11n = 11
3 wrz 18:04
mat: super
3 wrz 18:08
Janek191:
n√3n + 11n
3 wrz 19:05