Wyznacz objętość bryły ograniczonej powierzchniami
mrk: Wyznacz objętość bryły ograniczonej powierzchniami: z = x2 + y2 , x2 + y2 = 2y , z = 0.
Przechodzę na współrzędne biegunowe i mam że φ należy <0,π> i r od 0 do ? właśnie nie wiem
do czego. Wydaje mi się że będzie to 2sinφ ale nawet jeżeli tak jest to nie wiem skąd.
Moglibyście mnie oświecić? Z góry dziękuję.
3 wrz 13:00
jc: x2+(y−1)2 = 1
x = r cos t
y = 1+r sin t
x2+y2 = 1 + 2 r cos t + r2
∫02π ∫01 (1 + 2 r cos t + r2) dr dt = 2π ∫02 (1+r2) dr = 2π [r + r3/3]02 = 8π/3
3 wrz 13:31
mrk: Dziękuję bardzo. Jeżlei mógłbyś jeszcze powiedzieć skąd Ci wyszło y = 1 + rsint ?
3 wrz 14:13
mrk: I czy mógłbyś jeszcze powiedzieć czemu całkujesz od 0 do 2π(Nie powinno być do π?) i od 0 do
1?Skąd się to wzięło?
3 wrz 14:28
mrk: Bardzo proszę
3 wrz 16:25
mrk: A jak liczyłem tak to będzie dobrze?
x2+(y−1)2 = 1
x = r cos t
y = r sin t
0≤r≤2sint
0≤t≤π
I liczę całkę podwójną:
∫ 0π∫02sint (r2cos2t + r2sin2t)*r drdt
I na końcu wychodzi mi 3π/2
Czy to będzie tak?
3 wrz 17:20
jc:
Oj, w swoich rachunkach zgubiłem r przed dr.
Powinno być
∫02π ∫01 (1 + 2 r cos t + r2) rdr dt=2π∫01 (r+r3) dr = 2π [r2/2 + r4/4]01 =3π/2
Twój rachunek =∫0π ∫02 sin t r3 dr = ∫0π [r4/4]02 sin t dt=4∫0π sin4 t dt = ?
3 wrz 17:43
3 wrz 17:58
jc: Jeszcze jeden błąd znalazłem w swoim rachunku

x = r cos t
y = 1 + r sin t
2y − x
2−y
2 = 1−r
2
Dlatego całka =∫
02π ∫
01 (1−r
2) rdr = 2π [2
2/2 − r
4/4]
01 = π/4.
3 wrz 20:46
jc: Cóż, jednak za pierwszym razem było dobrze. Przecież całkujemy x
2+y
2
3 wrz 22:05