Rownanie trygonometryczne
5-latek: Nie wiem jak tutaj zrobic takie rownanie
tgx+ctg20o= cos(x−20o)
3 wrz 12:57
Adamm: rozpisz sobie tgx+ctg20o według wzoru
cos(x−y)=cosx*cosy+sinx*siny
3 wrz 13:01
5-latek: Adamm nie potrafie
3 wrz 13:04
Adamm: | | sinx | | cos20o | | sinx*sin20o+cos20o*cosx | |
tgx+ctg20o= |
| + |
| = |
| = |
| | cosx | | sin20o | | cosx*sin20o | |
3 wrz 13:06
5-latek: na razie dziekuje CI
To sobie zostawie na pozniej gdyz muszse sobie porobic troche zadan z tymi wzorami (nie
widze ich na teraz
3 wrz 13:13
5-latek: To znaczy takich postaci sin(a+y) czy cos(x+y) tg(x+y) i z minusem
3 wrz 13:14
5-latek: Wiec tak \bedziemy mieli U{cos(x−20
o)}{cosx*sin20
o)= cos(x−20
o)
A to ozanacza ze cosx*sin20
0 musi rownac sie 1
cosx*sin20
o=1
| | sin(x+20o)+sin(x−20o) | |
|
| =1 |
| | 2 | |
| | 1 | |
sin(x+20)+sin(x−20o)= |
| |
| | 2 | |
Teraz wzor na sin(x)+sin(y) dla lewej strony?
3 wrz 15:18
5-latek: Wyszlo mi ze
2sinx*cos20o= 0,5
Ale to mi i tak nic nie daje
jesli ktos moze to proszse o rozpisanie
3 wrz 15:28
Adamm: nie, to nie oznacza wcale że cosx*sin20
o=1
mamy
cos(x−20
o)=0 lub cosx=1/cos20
o
przy czym równość po prawej jest niemożliwa do osiągnięcia
3 wrz 15:59
5-latek: Adamm przepraszam ale ja tego nie rozumiem
Doszlismy do postaci takiej
| cos(x−20o) | |
| =cos(x−20o) |
| cosxsin20o | |
Teraz zeby lewa strona rownanla sie prawej to cosxsin20
o musi rownac sie 1
| | cos(x−20o) | |
mamy wtedy |
| = cos(x−20o) |
| | 1 | |
Jak tak to rozumuje
Ja w tym rownaniu po prostu wymiekam
3 wrz 16:07
Adamm: co z tego że jak cosxsin20o=1 to zachodzi równość?
to nie oznacza od razu że musi być cosxsin20o=1
x ⇒ y znaczy że y ⇒ x ?
powiedz
3 wrz 16:14
5-latek: Nie .
Dobrze byloby gdybys to rozpisal
Bede wdzieczny
3 wrz 16:17
Adamm: rozwiąż nierówność przy założeniu że b≠0
3 wrz 16:19
Adamm: równanie*
3 wrz 16:19
5-latek: a= ab
a−ab=0
a(1−b)=0
a=0 lub 1−b=0
3 wrz 16:25
Adamm: widzisz
a=cos(x−20o)
b=cosx*sin20o
cosx*sin20o=1 lub cos(x−20o)=0
czy już wszystko rozumiesz?
3 wrz 16:27
5-latek: | | 1 | | 1 | |
cosx*sin20o= 1 to cosx= |
| = |
| >1 wiec odpada |
| | sin20o | | 0342 | |
dziekuje za cierpliwosc
3 wrz 16:42