matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Rownanie tryg
5-latek:
tgx= ctgx+1 zalozenie sinx≠0 i cosx≠0
1
tgx=
+1
tgx
1
tgx−
−1=0
tgx
tg
2
x−tgx−1=0 Δ5
1−
√
5
tgx=
2
1−
√
5
x= arctg(
)+kπ
2
1+
√
5
tgx=
2
1+
√
5
x= arctg(
+kπ
2
3 wrz 12:48