Całka krzywoliniowa
mateo221: Mam problem z taką oto całką krzywoliniową ∫K √x2+y2 dl gdzie K jest okręgiem x2+y2=x
Rozrysowałem sobie wszystko i wychodzi na to że jest to okrąg o promieniu 1/2 przesunięty na
osi x o 1/2 w prawo.
Teraz powinienem sparametryzować lecz nie do końca wiem jak, powinienem rozdzielić okrąg na dwa
półokręgi?
3 wrz 12:26
Adamm: można to tak sparametryzować
x=1/2+(1/2)cosθ
y=(1/2)sinθ
θ∊<0;2π>
3 wrz 12:50
Benny: Ja bym jednak nie przesuwał. Łatwiej będzie opuścić pierwiastek.
3 wrz 12:53
mateo221: @Adamm Więc po parametryzacji robię pochodne x i y, a następnie liczę √x'2+y'2
Jeśli tak to wychodzi dosyć ładny pierwiastek z pochodnych = 1/2 ale brzydka całka (od −π/2 do
π/2)
∫√x2+y2*√x'2+y'2.
Czy powinienem inaczej kontynuować zadanie czy to ma tak brzydko wychodzić?
3 wrz 13:09
Adamm: jest w porządku
wzór
cos2x=2cos2x−1 by pozbyć się pierwiastka
3 wrz 13:12
jc: cd wg Adamma
= 1/4 ∫02π √2+2 cos t dt = 1/2 ∫02π |cos t/2| dt = ∫0π cos t/2 dt = ...
3 wrz 13:19
mateo221: Po podniesieniu do kwadratów itd otrzymuję ∫√1/2+1/2cosθ*1/2 dt. Powinienem wcześniej jakoś
przekształcić żeby użyć danego wzoru czy teraz jakoś?
3 wrz 13:27
mateo221: Sorka nie widziałem odpowiedzi "jc", dlaczego od 0 do 2π?
3 wrz 13:28
mateo221: I w sumie nadal nie rozumiem tego przeskoku z pierwiastków na użycie tego wzoru.
3 wrz 13:31
jc: Może być, tak jak chcesz od −π/2 do π/2.
3 wrz 13:33