rownanie tryg.
5-latek: Takie rownanie
sinx+cosx= 1+sinxcosx
Zrobic podstawienie tg(x/2)=t ?
3 wrz 09:44
Krzysiek: podnieś do kwadratu obustronnie
3 wrz 10:09
5-latek: Pewnie sie zaplatam w rachunkach tutaj
A jak zrobie tak
sinx+cosx−sinx*cosx=1
| sinx | | cosx | | sinxcosx | |
| + |
| − |
| =1 (cosx≠0 |
| cosx | | cosx | | cosx | |
tgx+1−sinx=1
tgx+sinx=0
| | tgx | |
teraz jesli sinx= |
| |
| | √1+tg2x | |
To tez wyjde na rownanie czwartego stopnia chca pozbyc sie pierwiastka
3 wrz 10:10
yht:
Nie trzeba
sinx−sinxcosx = 1−cosx
sinx(1−cosx) = (1−cosx)
sinx(1−cosx)−(1−cosx) = 0
sinx(1−cosx)−1(1−cosx) = 0
(sinx−1)(1−cosx) = 0
dalej prosto...
3 wrz 10:10
5-latek: Dobrze sprobuje tak jak piszsesz
3 wrz 10:11
5-latek: dziekuje yht
3 wrz 10:14
5-latek: No to sposobem Krzyska
Bedzie tak
1+2sinxcosx= 1+2sinxcosx+sin2xcos2x
0= sin2xcos2x
sin2x=0 lub cos2x=0
Krzysiek wyjda inne rozwiazania niz to co proponuje yht
3 wrz 11:30
5-latek: Zaraz
sinx−1=0 to sinx=1 to x= π/2+2kπ
1−cosx=0 to cosx=1 to x= 2kπ
sinx=0 to x= kπ
cosx=0 to x= π/2+kπ
Tak inne sa rozwiazania
3 wrz 11:40
yht:
sinx+cosx = 1+sinxcosx
| | 1 | | 1 | |
prawa strona jest zawsze dodatnia bo (można udowodnić) że sinxcosx ∊ <− |
| , |
| > |
| | 2 | | 2 | |
Dowód:
| | 1 | | 1 | |
sinxcosx = |
| * 2sinxcosx = |
| *sin2x |
| | 2 | | 2 | |
sin2x ∊ <−1, 1>
| | 1 | |
więc nawet w skrajnym przypadku sinxcosx = − |
| prawa strona będzie dodatnia |
| | 2 | |
zatem, by zachodziła równość, to lewa strona też musi być dodatnia
zatem musi być sinx + cosx > 0 (rozwiąż tę nierówność i zrób potem część wspólną sinx + cosx >
0 z sin
2x=0 lub cos
2x=0)
3 wrz 13:14
5-latek: Zobaczylem teraz do rozwiazan i sa takie jak Twoje
3 wrz 13:21