Całka krzywoliniowa wsp. biegunowe
Tomm: Witam, mam zdanie z obliczeniem całki krzywoliniowej, ogólnie nie byłoby z tym problemu, ale
nie rozumiem jak rozwiązać poniższe zadanie:
Oblicz całkę krzywoliniową ∫K ydx+xdy
gdzie K jest kardioidą opisaną we współrzędnych biegunowych r = 3(1+cosφ) φ ∊ [0, 2π]
skierowaną dodatnio.
Jak uwzględnić to podane r? Po prostu przechodzę na biegunowe i zamiast r wpisuje to co wyżej?
Jak wtedy zachowuje się ten kąt we wsp. biegunowych?
Z góry dzięki za pomoc.
2 wrz 23:47
Adamm: z tw. Green'a mamy
= 0
3 wrz 00:01
Tomm: Okej dzięki za pomoc, ale nadal nie rozumiem jak dokonać parametryzacji tej całki. Jak
uzyskałeś ten wynik?
3 wrz 00:08
Adamm: miałeś tw. Green'a?
3 wrz 00:08
Tomm: Tak, wiem że jeśli podstawić to do twierdzenia otrzymam całkę z zera. Chciałbym wiedzieć w jaki
sposób wyliczyć to nie używając greena.
3 wrz 00:11
Tomm: Czy będzie to po prostu:
x(t) = 3(1+cost)cost
y(t) = 3(1+cosφ)sint
t∊<0, 2π>
i dalej liczę jak całkę skierowaną?
3 wrz 00:13
Adamm: nie wiem skąd to wziąłeś
ja bym to policzył tak, jeśli już bym musiał bezpośrednio
cosφ=r−3, 2≤r≤4
x=r
2−3r
y
2=r
2−(r
2−3r)
2=−r
2(r
2−6r+8)
y=r
√(r−2)(4−r)
r(t)=(t
2−3t)*i+t
√(t−2)(4−t)*j, t∊<2;4>
| | −2t2+9t−8 | |
r'(t)=(2t−3)*i+ |
| )*j |
| | √(t−2)(4−t) | |
F(x, y, z)=y*i+x*j
F(r(t))=t
√(t−2)(4−t)*i+(t
2−3t)*j
| | (t2−3t)*(−2t2+9t−8) | |
F(r(t))•r'(t) = (2t−3)t√(t−2)(4−t)+ |
| |
| | √(t−2)(4−t) | |
spróbuj podstawić u=t−3
powodzenia
3 wrz 00:29
Adamm: "proste" to to nie jest
ale wykonalne
3 wrz 01:16
jc: To akurat jest proste. Tak jak Adamm zauważył, d(xy)= xdy + ydx,
a więc funkcją pierwotną jest po prostu iloczyn x(t)y(t).
3 wrz 08:34