matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Granica
Cygan:
7(n+4)*(n+4)
n+1
lim
n→
∞
=
(n+5)
n+2
*(n+3)
7n(1+4/n)*n(1+4/n)
n+1
lim
=
n(1+5/n)
n+2
*n(1+3/n)
7*1
n+1
lim
Czy dobrze to skróciłem? Co należy zrobić z tym co zostało?
1
n+2
2 wrz 22:35
'Leszek:
lim ( 1 + 4/n)
n
= e
4
, dla n →
∞
, popraw inne granice ! !
2 wrz 22:51
Cygan:
dzięki
2 wrz 23:19