Oblicz objętość brył ograniczonych powierzchniami
Johny: Cześć,
Mam problem z takim zadaniem Oblicz objętość brył ograniczonych powierzchniami:
z = y + 4, x2 + y2 = 4, z = 0 . Wynik ma być 16π. Wiem że w takim zadaniu trzeba przejść na
współrzędne biegunowe, tylko że jak go rozwiązuje to dostaję wynik 8π... Moglibyście podać mi
obszary całkowania i funkcję z której liczymy całkę żebym mógł sprawdzić czy dobrze robię,
proszę?
2 wrz 21:12
jc: Odcinasz kawałek walca o promieniu 2. Płaszczyzny którymi odcinasz kawałek walca
przecinają się poza walcem. Wystarczy zatem sprawdzić, w jakiej odległości
oś walca y=x=0 przecina owe płaszczyzny. Mamy z=0 i z= 4, czyli odległość ta wynosi 4.
Szukana objętość = 4*22π=16π.
2 wrz 21:20
Adamm: mamy walec ograniczony dwoma płaszczyznami
x
2+y
2≤4, 0≤z≤y+4
x=rcosθ
y=rsinθ
r∊<0;2>, θ∊<0;2π>, z∊<0;rsinθ+4>
∫
02π ∫
02 ∫
0rsinθ+4 r dz dr dθ = ∫
02π ∫
02 r
2sinθ+4r dr dθ =
| | 8 | |
= ∫02π |
| sinθ+8 dθ = 16π |
| | 3 | |
2 wrz 21:22
Johny: Dzięki za odpowiedź

.
@jc
Skąd Ci wyszedł taki wynik 4*2
2π = 16π? Mógłbyś używając całki podwójnej rozwiązać to
zadanie krok po kroku? Bardzo Cię proszę. Inne zadania gdy nie ma okręgu mi wychodzą tylko
takie
gdzie jest okrąg w podstawie nie...
3 wrz 07:57
jc: Przykryj walcowe pomieszczenie pochyłym dachem. O objętości zdecyduje położenie
środkowego punktu. Oczywiście, jeśli dach będzie miał inny kształt, rachunki będą trudniejsze
(pozostanie całkowanie).
Możesz policzyć zamieniając z=y+4, funkcją z=4+xy lub z=4−x2−y2
(sprawdź, czy dach nie przecina podłogi).
3 wrz 08:39
Johny: Dzięki za odpowiedź
3 wrz 12:48