Zadanie tryg.
5-latek: Pierwszy wyraz postepu ilorazowego rowna sie sinx a iloraz postepu jest 2cosx
Wiedzac ze postep jest nieograniczenie malejacy i ze suna tego postepu jest liczba 2√2
obliczyc x przy zalozeniu ze
0o<x<90o
Skoro a1= sinx to a2= sin(2x)
q= 2cosx
Nie rozwiazylem jeszcze nierownosci
Muszse tutaj rozwiazac dwie nierownosci
1) 2cosx<1 i druga 2cosx>−1
cosx<0,5 cosx>−0,5
jak takie nierownosci rozwiazac
2 wrz 21:10
5-latek: Potem bedzie
sinx= 2
√2−4
√2cosx
sinx+4
√2cosx=2
√2
Dla cosx≠0
tgx+4
√2= 2
√2
tgx= −2
√2
x= arctg(−2p{2)+kπ
Cos zle zrobione bo odpowiedz jest taka
2 wrz 21:22
5-latek: Sprobuje to zrobic inaczej
Podsatwienie tg(x/2)=t
mam takie rownanie
sinx= 2
√2(1−2cosx)
| 2t | | (1−t2) | |
| −2√2[1−2* |
| ]=0 |
| 1+t2 | | 1+t2 | |
2t−6
√2t
2+2
√2=0
| | 1 | | √2 | |
Z tego mam t1= |
| i t2= − |
| (teraz to rozwiazanie odpoda bo nie spelnia |
| | √2 | | 3 | |
zalozenia o kacie
wiec
x/2}≈35
o11'
x≈70
o22'
czyli wyszlo
A dlaczego pierwszse obliczenie nie wyszlo?
2 wrz 22:23
5-latek: Plus do tego zalozenie ze cosx≠0,5
I trzeba sie wziac za nierownosci
2 wrz 22:25
Adamm: dlatego pierwsze nie wyszło
2 wrz 22:29
Adamm: | 1 | | 4√2 | | 2√2 | |
| sinx+ |
| cosx= |
| |
| √33 | | √33 | | √33 | |
sin(x+arcsin(
√32/33))=
√8/33
x=arcsin(
√8/33)−arcsin(
√32/33)+2kπ lub x=π−arcsin(
√8/33)−arcsin(
√32/33)+2kπ
2 wrz 22:33
5-latek: czesc
Adamm 
Wytlumacz co zrobiles?
2 wrz 22:50
Adamm: cześć
wzór sin(x+y)=sinx*cosy+siny*cosx
i definicja arcusa sinusa
2 wrz 22:51
5-latek: OK.
2 wrz 23:05
Mila:

1) q=2cosx
| | π | | 2π | | 4π | | 5π | |
x∊( |
| +2kπ; |
| +2kπ)∪( |
| +2kπ; |
| +2kπ) |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
2 wrz 23:08
5-latek: dziekuje CI bardzo

Patrzylem tez tutaj na forum na te nierownosci i mysle ze pojdzie .
2 wrz 23:11
Mila:
Nie spojrzałam na założenie;
cd.
Część wspólna :
kąt z tego przedziału nas interesuje.
cdn
2 wrz 23:14
Mila:
2) z wcześniejszych założeń⇒: cosx>0 i sinx >0, cos x≠0
sinx+4
√2cosx=2
√2
sinx=tgx*cosx,
tgx*cosx+4
√2 cosx=2
√2
cosx*(tgx+4
√2)=2
√2
tgx+4
√2=2
√2*
√1+tg2x /
2
−7tg
2x+8
√2tgx+24=0
Δ=800
| | −8√2−20√2 | | −8√2+20√2 | |
tgx= |
| =2√2 lub tgx= |
| <0 |
| | −14 | | −14 | |
tgx=2
√2
x≈70,53
o
2 wrz 23:55