Rownania -metody
5-latek: Rownania
sinx−cosx=0
six+cosx=0 rozwiazac
1) za pomoca wzorow redukcyjnych
2) za pomoca przeksztalcenia na jednomian
3 ) za pomoca wprowadzenia funkcji tg(x/2)
Pierwszse rownanie
sinx−cosx=0
1) sinx= cosx
sinx= sin(π/2−x) lub x= (π−(π/2−x)+2kπ
0= π/2+2kπ (sprzecznosc
x= π/2−x+2kπ
2x= π/2+2kπ
x=π/4+kπ
2) Zrobie tak
sinx−sin(π/2−x)=0
| | x+π/2−x | | x−(π/2−x) | |
2cos |
| *cos |
| =0 |
| | 2 | | 2 | |
To wyrazenie jest rowne 0 gdy cos(x−π/4)=0
cos(x−π/4)=0
x−π/4= π/2+kπ
| | 3 | |
x= |
| π+kπ (nie wyszlo to samo |
| | 4 | |
To wyrazenie jest rowne 0 gdy
2t−1+t
2=0
t
2+2t−1=0
Δ=8
√8= 2
√2
tg(x/2)= −1−
√2
x/2= arctg(−1−
√2+kπ
x= 2arctg(−1−
√2)+2kπ
t
2= −1+
√2}=
√2−1
tg(x/2)=
√2−1
x= 2arctg(
√2−1)+2kπ
Powychodziily inne rozwiaqzania