Paula1: Wykaż, że liczba 1 x3 x5 x7 x.....x1999x2001x2003x2005 + 2x4x6x8x....x2004x2006 jest
podzielna przez 2055. bardzo prosze o wskazowki jak mozna rozwiązać to zadanie.
11 lis 12:34
Mycha: 2055=3*5*137
mamy
1*3*5*...*137*...*2003*2005+2*4*6*...*50*...*274*...*2004*2006=
1*3*5*...*137*...*2003*2005+2*4*2*3*...*5*10*...*2*137*...*2004*2006=
3*5*137*(1*1*1*...*1*...*2003*2005+2*4*2*1*...*1*10*...*2*1*...*2004*2006)=
2005*(1*1*1*...*1*...*2003*2005+2*4*2*1*...*1*10*...*2*1*...*2004*2006)
mam nadzieje ze wiesz o co mi chodzi tam w srodku
11 lis 13:38
ali: no własnie nadzieja matka głupich

. prosze o nawet krociutkie wyjasnienie
11 lis 14:01
ali: a dokładniej od 3 linijki tych rozpisanych 1 nie iwem skad si ewzieły
11 lis 14:06
ali: dobra juz rozumiem dzieki.
11 lis 14:07
Mycha:
11 lis 15:16