Rozwiąż równanie różniczkowe
muszę zdać matematykę: Mam do rozwiązania takie równanie:
dy/dx − 3y = 2x
Czy jest tutaj jakiś dobry człowiek, który na spokojnie wytłumaczy mi jak to rozpracować?
Bardzo proszę.
2 wrz 16:16
Adamm: dy/dx−3y=0
a takie równanie potrafisz rozwiązać?
2 wrz 16:21
muszę zdać matematykę: dy/y=3dx
2 wrz 16:32
Adamm: wystarczyło odpowiedzieć
y=c*e3x
teraz tak
uzmienniamy stałą
czyli zamiast c bierzesz funkcję c(x)
y=c(x)*e3x i wstawiasz do równania
y'=3c(x)e3x+c'(x)*e3x
(3c(x)e3x+c'(x)*e3x)−3c(x)*e3x=2x
c'(x)=2xe−3x
całkujesz, podstawiasz do y=c(x)*e3x, masz rozwiązanie
tak się robi zawsze
potem dobrze jest sprawdzić swój wynik, podstawiając do równania
2 wrz 16:36
muszę zdać matematykę: Ok, dziękuję. Jeszcze tylko jedno pytanie: jak przechodzimy z wyniku dy/y=3dx na y=c*e3x?
2 wrz 16:55
Adamm: ln|y|=3x+c
|y|=e
c*e
3x
y=c*e
3x (bo c jest dowolne)
2 wrz 16:58
muszę zdać matematykę: Super, bardzo dziękuję
2 wrz 17:03