Czy ta pochodna jest dobrze obliczona?
mikser123: Czy ta pochodna funkcji jest dobrze wyliczona? :
f(x) = 4x3* ln*√x / cosx
=(12x2* 1/√x) / −sinx = (12x2*x−1/2) / −sinx
2 wrz 14:13
Adamm: ln*
√x <−
![](emots/2/pytajnik.gif)
po drugie, jak dajesz tak równość
= ...
to zazwyczaj kontynuujesz to co napisałeś wcześniej
po trzecie, źle obliczyłeś
nie wystarczy obliczyć pochodnej licznika i mianownika
2 wrz 14:16
Jerzy:
Nie.
2 wrz 14:17
mikser123: To jak to poprawnie wyliczyć
2 wrz 14:20
Jerzy:
Najpierw policz pochodną pierwszego iloczynu w liczniku.
2 wrz 14:21
Jerzy:
Tzn pochodną licznika.
2 wrz 14:22
Blee:
| f*g | | (f'g + fg')h − fgh' | |
( |
| )' = |
| |
| h | | h2 | |
Gdzie odpowiednio:
f = 4x
3
g = ln(
√x)
h = cosx
2 wrz 14:27
Jerzy:
Licz 1/2lnx... bedziec prosciej.
2 wrz 14:39
mikser123: ominąłem narazie mianownik
Licznik wygląda następująco:
Pytanie czy można to jakoś uprościć jeszcze
((4x3)' * ln(p{x)) + 4x3 * ln(√x) ' ) * cosx − 4x3 *ln(√x) * (cosx)' =
(12x2* ln(p{x)) + 4x3 *x−12 ) cosx − 4x3 * ln(p{x)) * (−sinx)
2 wrz 14:42
mikser123: tam nie jest w potędze −12 tylko −1/2 no i gdzie nie gdzie źle pierwiastek napisałem nie ten
nawias
2 wrz 14:44
Jerzy:
| 1 | |
Ile wwynosi pochodna z |
| lnx ? |
| 2 | |
2 wrz 14:55
mikser123: no pochodna z (lnx)' = 1/x
czyli 1/2 *1/x ?
2 wrz 15:06
2 wrz 15:10
Blee:
Liczac pochodna z ln(√x) w takiej postaci musisz pamietac (a o tym zapomniales) o pochodnej
wnetrza
2 wrz 15:11
Jerzy:
Licznik pochodnej 6x2* lnx + 2x2sinx
2 wrz 15:20
mikser123: czyli mam to rozumieć tak że jak jest
ln √x = ln x1/2 = 1/2 lnx = 1/2 *1/x = 1/2x
dlaczego te 1/2 zostało przesunięte naprzód
2 wrz 15:27
Jerzy:
lnab = b*lna
2 wrz 17:37
mikser123: Zatem prośba czy to może być finalny zapis:
((12x2 * ln √x + 4x3/2x)cosx − 4x3 * ln √x * (−sinx) ) / (cosx)2
czy to można jeszcze poskracać jakoś
3 wrz 12:05
Jerzy:
Finalny zapis licznika masz 15:20 , dopisz tylko mianownik : cos2x
3 wrz 12:21
Dziadek Mróz:
| u | |
y = |
| u = w*z w = 4x3 z = ln(t) t = √x v = cos(x) |
| v | |
| u | | [u]'v − u[v]' | |
y' = [ |
| ]' = |
| = (1) |
| v | | v2 | |
u' = [w*z]' = [w]'z + w[z]' =
(2)
w' = [4x
3]' = 12x
2
| 1 | |
z' = [ln(t)]' = |
| *[t]' = (3) |
| t | |
v' = [cos(x)]' = −sin(x)
| 1 | | 1 | | 1 | |
(3) = |
| * |
| = |
| |
| √x | | 2√x | | 2x | |
| 1 | |
(2) = 12x2*ln(p(x)) + 4x3* |
| = 12x2*ln(p(x)) + 2x2 = 2x2(6ln(√x) + 1) |
| 2x | |
| 2x2(6ln(√x) + 1)*cos(x) + 4x3*ln(√x)*sin(x) | |
(1) = |
| |
| cos2(x) | |
3 wrz 12:24
Jerzy:
Oczywiście ja mam błąd.
3 wrz 12:32
mikser123: Dzięki wielkie Dziadek Mróz
![emotka](emots/1/mruga.gif)
już wszystko wiem
3 wrz 13:14