Całka podwójna - objętość
Studenciak: Witam wszystkich

Mam mały problem z obliczeniem objętości ograniczonych takimi powierzchniami: z=x
2+y
2, z=x+y.
Wiem jak wyglądają te powierzchnie lecz nie do końca wiem jak obliczyć daną objętość.
Powinienem skorzystać z jakichś współrzędnych?
2 wrz 12:08
jc: Fragment paraboloidy odcięty płaszczyzną.
Fragment leży nad obszarem ograniczonym linią
x2+y2=x+y
czyli nad okręgiem
(x−1/2)2 + (y−1/2)2 = 1/2
Objętość liczymy przechodząc do współrzędnych biegunowych
x=1/2 + r cos β, y = 1/2 + r sin β, 0≤r≤1/√2, 0≤β≤2π
x2+y2 = r2 + r cos β + r sin β + 1/2
x+y=1+r cos β + r sin β
x+y − x2−y2 = 1/2 − r2
Objętość = ∫∫(x+y−x2−y2) dxdy = ∫dβ ∫ (1/2−r2)r dr = 2π [r2/4 − r4/4]01/√2 =
2π(1/8 − 1/16) = π /8
Sprawdź rachunek !
2 wrz 13:02
Studenciak: Tak wszystko się zgadza, dzięki wielkie
3 wrz 11:26