ciekawski szuka odpowiedzi
nudziarz: czy liczba drgan moze byc ujemna ? jesli tak to w jakim przypadku ?
czy istnieje cos takiego jak ujemna czestotliwosc ?
czy fala dzwiekowa tzn soundwave moze miec ujemna dlugosc soundlength
czy dzwiek to fala o dlugosci od (−
∞,0)∪(0,
∞)
2 wrz 04:25
nudziarz: oczywiscie teoretycznie
2 wrz 04:58
g: Fizycznie to nie, ale czasem wygodnie udawać że coś takiego istnieje.
1) Jeśli funkcję rzeczywistą f(t) poddamy transformacji Fouriera, to w powstałym widmie
będziemy mieli niezerowe wartości zarówno dla dodatnich jak i ujemnych częstotliwości.
Żeby uzyskać widmo tylko w części dodatnich cz. to funkcja f(t) musi być zespolona.
2) Modulacja AM sygnału S(t)=A*cos(ωst) przebiega zgodnie z wzorem
AM(t) = cos(ωnt)*(C+S(t)) = C*cos(ωnt) + [A*cos((ωn+ωs)t)+A*cos((ωn−ωs)t)] / 2
Tak więc obok składowej A*cos((ωn+ωs)t), która jest sygnałem wejściowym przeniesionym
na skali częstotliwości o ωn do góry, powstaje składowa A*cos((ωn−ωs)t), którą można
interpretować jako przeniesiony obraz tego samego sygnału, ale o ujemnej częstotliwości.
2 wrz 13:15