Problem
5-latek: Wczoraj czytajac ksiazke do trygonometrii dla klas X−XI (z rownaniami
bylo do rozwiazania takie rownanie
| | 1 | | 3 | |
sinx+sin(2x)+sin(3x)= 4cosx*cos |
| x*cos |
| x |
| | 2 | | 2 | |
Lewa strone przedsatwili w postaci iloczynu
| | 1 | | 1 | | 5x | | 1 | |
sinx+sin(2x)+sin(3(x)= 2sin |
| xcos |
| x+2sin |
| *cos |
| x |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
Zastanawialem sie do teraz w jaki sposob
Otoz sinx przedstawili jako sinus podwojonego kata polowkowego a sin(2x)+sin(3x) z
odpowiedniego wzoru
| | 1 | |
Teraz mozna wylaczyc 2cos |
| x przed nawias i |
| | 2 | |
| | 1 | | 1 | | 5 | | 1 | | 3x | |
2cos |
| x((sin |
| x+sin |
| x) = 4cos |
| x(*sin |
| *cosx |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
Teraz 4cos(x/2)(sin(3x/2)*cosx−4cosx8cos(x/2)*cos(3x/2)=0
4cosxcos(x/2)(sin(3x/2)−cos(3x/2)=0
4cosx=0 to cosx=0
lub cos(x/2)=0
lub sin(x/2)−cos(x/2)=0
To trzecie rownanie rozwiazali przez podsatwienie t= cos(x/2)
Wedlug mnie powinni zrobic zalozenie ze cos(x/2)≠0
Dostali tg(3x/2)=1
Przecie mogli zrobic tak sin(3x/2)= cos(3x/2)
sin(3x/2)= sin(π/2−(3x/2))
3x/2= π/2−3x/2+2kπ lub 3x/2= [π−(π/2−3x/2)]+2kπ
Stad wyznaczyc x
Tylko z e w 1 sposobie jest prostszse rozwiazanie
Jak to zobaczyc ?
1 wrz 21:31
5-latek:
2 wrz 13:55
Mila:
Nie korzystasz z przekształceń we wcześniejszych równaniach .
Różnie można rozwiązywać.
2 wrz 15:53
Mila:
| | x | | 3x | |
sinx+sin2x+sin3x=2*cosx*[2cos |
| *sin |
| ] |
| | 2 | | 2 | |
sin2x*(2cosx+1)=2cosx*[cosx+cos2x]
2 sinx*cosx*(2cosx+1)=2cosx*[cosx+cos2x]
sinx*cosx*(2cosx+1)−cosx*[cosx+cos2x]=0
cosx=0 lub 2sinx*cosx+sinx−(cosx+cos2x)=0
| | π | |
x= |
| +kπ lub sinx+sin2x=cosx+cos2x to już rozwiązywałeś. |
| | 2 | |
2 wrz 16:28
5-latek: Dzien dobry
Milu 
Moz edlatego nie korzystam bo ich nie zapisuje w zeszycie
Rownania rozwizuje tutaj
Proszse wytlumacz jak z 1 linijki przeszedlas do drugorj
2 wrz 17:17
Mila:
| | x+3x | | 3x−x | |
L=sinx+sin2x+sin3x=(sinx+sin3x)+sin2x=2*sin |
| *cos |
| +sin2x= |
| | 2 | | 2 | |
=2sin2x*cosx+sin2x=sin2x*(2cosx+1)
| | x | | 3 | | x | | 3 | |
P=2*cosx*[cos( |
| − |
| x)+cos( |
| + |
| x)]= |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
=2cosx*[cosx+cos2x]
2 wrz 18:03
5-latek: Dobrze .
Lewa strone zrobilas troche inaczej niz oni .
Prawa strona (cos(x/2)*cos(3x/2) ze wzoru na cosx*cosy i tam w mianowniku tego wzoru jest
2 stad 2 na poczatku
dalej juz wiem .dziekuje
2 wrz 18:14
Mila:
2 wrz 18:39
5-latek: Mam Milu te rownania ktore tutaj dalem na forum w swoim folderze
Bede musial do nich wrocic i przepisac rozwiazania do zeszytu wraz z uwagami
2 wrz 19:27