Oblicz pole figury ograniczonej krzywymi
Johny: Witam,
Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu takiego zadania:
Oblicz pole figury ograniczonej krzywymi: ρ = 4sin(2φ) .
Próbowałem to zrobić ale wychodzi mi 4π, a wynik ma być 8π. Bardzo proszę o pomoc .
1 wrz 19:44
'Leszek: Skorzystaj ze wzoru : P = 0,5 ∫ r2 d φ , r = 4 sin(2φ) i calkowanie od 0 do π
1 wrz 20:21
Johny: Wychodzi mi z tego dalej 4π

. Mógłbyś coś jeszcze podpowiedzieć?
1 wrz 20:59
Johny: Liczyłem to tak: ∫(4sin(2φ))2dφ = 8φ − 2sin(4φ)
Całkowanie od 0 do π:
(8π − 0) − (0 − 0) = 8π i z to jeszcze na koniec /2 czyli 4π .... Bardzo proszę o pomoc.
1 wrz 21:19
Adamm: czym tutaj jest ρ
1 wrz 21:30
'Leszek: To sa wspolrzedne biegunowe , ( r , φ ) Johny zrob rysunek !
1 wrz 21:49
piotr: całkuj od 0 do 2π
1 wrz 21:53
jc:
Suma 2 całek: [0,π/2] + [π,3π/2]. wynik = 8π (wg wzoru z 20:21).
1 wrz 21:57
1 wrz 21:59
Johny: @jc
Też policzyłem sumę 2 całek 2 całek: [0,π/2] + [π,3π/2] (wg wzoru z 20:21) i wychodzi mi 4π...
Nie zapomniałeś podzielić przez tego wyniku?
Robiłem to tak jak Pan Krystian z etrapez−u, czyli :
4sin(2φ) ≥ 0
sin(2φ) ≥ 0
t = 2φ
sint≥0
t∊[0+2kπ , π +2kπ]
2kπ ≤ t ≤ π +2kπ
2kπ ≤ 2φ ≤ π +2kπ /2
kπ ≤ φ ≤ π/2 +kπ
czyli dla k = 0
0 ≤ φ ≤ π/2
dla k = 1
π ≤ φ ≤ 3π/2
No i pozniej wychodzi mi to pole 4π... Błagam pomóżcie.. nie wiem co źle robię.
1 wrz 23:50
jc: Mamy dwie równe sobie całki, więc liczę jedną i mnożę przez 2.
| | 1 | | π | |
2 * |
| ∫6π (4 sin 2β)2 dβ = 16 ∫0π sin2 2β dβ = 16 |
| = 8π |
| | 2 | | 2 | |
Elektrycy ostatniej całki nie liczą tylko piszą wynik. Pozostali korzystają ze wzoru
2 wrz 08:00
Johny: Dzięki za odpowiedź. Czemu w tym przypadku całkujesz od 0 do π a nie od 0 do π/2 ?
2 wrz 08:16
jc: Coś pomyliłem. Oczywiście, że miało być od 0 do π/2, czyli wyniki wynosi 4π.
Dlaczego nie pasuje Ci 4π?
Jeszcze raz.
| | 1 | | π | |
2* |
| ∫0π/2 (4 sin 2β)2 dβ = 16 ∫0π/2 sin2 2β dβ = 16 * |
| = 4π |
| | 2 | | 4 | |
2 wrz 09:22
Johny: Mi pasuje

, ale u Pana Krystiana z etrapezu napisane jest w odpowiedzi 8π.... Chyba jakiś
błąd. Dzięki jeszcze raz za pomoc

.
2 wrz 09:39