Rownanie trygonometryczne
5-latek: Dobry wieczor
ma do rozwiazania takie rownanie
sinx−cosx=1
t= tgU{x}[2}
wobec tego
3t | |
| =1 (obie strony przez (1+t2) |
1+t2 | |
3t= 1+t
2
0= t
2−3t+1
Δ= 5
t
1= 1
t
2= 4
1 | | π | | 1 | |
| x= |
| +kπ to x= |
| π+2kπ |
2 | | 4 | | 2 | |
x= arctg(8)+2kπ
Przeczytalem ze jesli po zamianie na funkcje sinus cos czy tg nie przychodzi do glowy zadne
rozwiazanie to zrobic to podsatwienie
| x | |
i zamienic sinus i cosinus na tg |
| i ze przy takim podsatwieniu nie wprowadza sie |
| 2 | |
pierwiastkow obcych
Ale jesli zrobie podsatwienie t= cosx
to otrzymam
tgx−1=1
teraz tgx=2
x= 63
o,26'+kπ
albo inny zapis
x= arctg(2)+kπ
tam mi wyszly dwa rozwiazania tutaj jedno
1 wrz 19:31
Adamm: t2−3t+1 = 0
t=1 lub t=4
coś nie halo
1 wrz 19:32
Adamm: i, jeszcze wcześniej
powinno być
1 wrz 19:33
5-latek: I znowu zawalilem (tak to jest jak sie liczy w pamieci
Juz mam dosc
![emotka](emots/1/smutny.gif)
tyle liczenia na darmo
1 wrz 19:34
Adamm: zapomniałeś o kwadracie
1 wrz 19:34
5-latek: Czesc Adamm
Teraz widze .
1 wrz 19:35
Adamm: brakuje założenia
cos(x/2)≠0
1 wrz 19:37
Adamm: cos(x/2)=0 to sinx=2sin(x/2)cos(x/2)=0
cosx=2cos2(x/2)−1=−1
cos(x/2) jest rozwiązaniem
tak byś tego rozwiązania nie zobaczył
1 wrz 19:38
Adamm: sinx=1+cosx
2sin(x/2)cos(x/2)=1+(2cos2(x/2)−1)
sin(x/2)cos(x/2)=cos2(x/2)
cos(x/2)=0 lub sin(x/2)=cos(x/2)
prościej?
1 wrz 19:42
5-latek: Racja bo pisze Zakladajac ze U{x}{2]≠(2n+1)*90o
1 wrz 19:45
5-latek: Dobrze i dzieki
Teraz jak zauwazyc jakie zrobic podsatwienie bo np robia t=tg(x/2) t= sin(x) t=cosx albo
t= tgx
1 wrz 19:48
Adamm: podstawiaj jak uważasz
tutaj t=tg(x/2) jest dobre, tylko zazwyczaj takie rozwiązania są przydługawe
1 wrz 20:02
5-latek: OK.
1 wrz 20:53
jc:
![rysunek](rys/133421.png)
Dobry wieczór
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
Rozwiązanie graficzne. Rysujemy okrąg o promieniu 1. Punkty na okręgu
mają współrzędne (x,y)=(cos t, sin t). Rysujemy prostą y−x=1. Prosta przecina okrąg
w dwóch punktach (t=90
0 i t=180
o, ale oczywiście możesz dodać wielokrotności 360
o).
1 wrz 21:38
Mila:
√2 | | √2 | | √2 | |
| sinx− |
| cosx= |
| ⇔ |
2 | | 2 | | 2 | |
| π | | π | | √2 | |
sinx*cos |
| −cosx*sin |
| = |
| |
| 4 | | 4 | | 2 | |
| π | | π | | π | | 3π | |
x− |
| = |
| +2kπ lub x− |
| = |
| +2kπ |
| 4 | | 4 | | 4 | | 4 | |
==================
1 wrz 21:40
5-latek: Dobry wieczor
jc ![emotka](emots/1/wesoly.gif)
Dobry wieczor
Milu
| √2 | |
Milu Dlaczego mnozysz przez |
| / |
| 2 | |
czy to jest latwiejszse rozwiazanie ?
Wedlug mnie to jest bardziej skomplikowane rozwiazanie gdyz wymaga znajosci odpowiedniego
wzoru
do tego za malao rownan rozwiazalem zeby na ten wzor wpasc .
Jesli moge Cie proscic o opdpowiedz jutro gdyz o god 6 rano muszse byc w pracy trza sie
polozyc spac
Bardzo przepraszam i dobranoc
1 wrz 21:54
Mila:
To przecież podstawowy wzór.
Dobranoc
1 wrz 22:00
5-latek:
![rysunek](rys/133429.png)
Witaj
jc ![emotka](emots/1/wesoly.gif)
To pewnie bylo tutaj .
A co gdyby bylo np
3cosx−5sinx=1
(x,y)= (cost,sint)
Wtedy rysujemy kolo trygonometryczne o promieniu 1 i prosta 3x−5y=1
y= 0,6x−0,2
3 wrz 09:29