kochanus_niepospolitus:
1) policzmy nieparzyste wyrazy tego ciągu =3
aby a
2n+1 = 3 to 2a
n = 2, czyli a
n = 1
1.1) niech n = 2k + 1 (czyli liczba nieparzysta)
aby a
2k+1 = 1 to 2a
k = 0 czyli a
k = 0
1.1.1) niech k = 2m+1 > 1
| | 1 | |
aby a2m+1 = 0 to 2am = −1 czyli am = − |
| (sprzeczne −−− wyrazy ciągu będą liczbami |
| | 2 | |
całkowitymi)
1.1.2) więc niech k = 2m > 1
aby a
2m = 0 to 2a
m = 1 <−−− ten sam wniosek
czyli jedyna możliwość jest gdy k=1, wtedy a
k = 0 −> n = 3 −> a
3 =1 −> a
7 = 3 (i jest to
jedyny nieparzysty wyraz ciągu, który powstał z nieparzystego wyrazu ciągu)
1.2) niech n=2k (czyli liczba parzysta)
aby a
2k = 1 to 2a
k = 2 czyli a
k = 1
1.2.1) niech k = 2m+1
aby a
2m+1 = 1 to 2a
m = 0 −> i stąd wniosek a
m = a
1 = 0 (rozumowanie jak wcześniej, po
prostu wcześniej to już ucinam)
więc m=1 −> k = 3 −> n = 6 −> a
6 = 1 −> a
13 = 3 to będzie najmniejszy wyraz tego ciągu w
taki sposób stworzony
1.2.2) niech k = 2m
aby a
2m = 1 to 2a
m = 2 czyli a
m = 1
więc jak 'wpadniemy' na a
j = 1 to wszystkie kolejne wyrazy ciągu a
2αj = 1 natomiast
a
2α+1j+1 = 3 (α∊N
+)
2) policzmy te parzyste wyrazy ciągu = 3
aby a
2n = 3 to 2a
n = 4 czyli a
n = 2
2.1) niech n = 2k+1
| | 1 | |
aby a2k+1 = 2 to 2ak = 1 czyli ak = |
| (sprzeczne) |
| | 2 | |
2.2) niech n = 2k
| | 3 | |
aby a2k = 2 to 2ak = 3 czyli ak = |
| (sprzeczne) |
| | 2 | |
czyli a
2n ≠ 3 dla dowolnego n.
No i liczymy:
najmniejszy a
2n = 1 to a
6 ... więc mamy:
a
7, a
13 oraz a
2α+1*6+1 ; gdzie α∊N
+
i teraz:
2
α+1*6 + 1 < 100
2
α+2 < 33
2
α+2 ≤ 2
5 = 32 < 33
1 ≤ α ≤ 3
a więc ostatecznie będziemy mieć:
a
7, a
13, a
25, a
49 i a
97 <−−− 5 takich wyrazów