znaleźć punkt
adam: jak znaleźć punkt należąc y do tej prostej w postaci krawędziowej m: x−y−1=0 2x−z−1=0
m: x=−t+xo y=−t+yo z=−2t+zo jak znaleźć xo yo zo
1 wrz 16:56
kochanus_niepospolitus:
daj jeszcze 5 razy to zadanie w odstępach 40 minutowych to na pewno ktoś Ci da rozwiązanie
(jakbyś nie wiedział − to być sarkazm)
1 wrz 16:59
Adamm: możesz napisać
x=t+x0, y=t+y0, z=2t+z0 bo t∊ℛ
niech np. x0=0 to y0=−1 oraz z0=−1
x=t, y=t−1, z=2t−1
1 wrz 17:06
adam: a skąd wiesz że będzie x0=0 to y0=−1 oraz z0=−1 jakiś wzór
1 wrz 17:09
Adamm: wzór masz taki:
x−y−1=0
2x−z−1=0
bez przesady
1 wrz 17:11
Mila:
m:
x−y−1=0, 2x−z−1=0
przyjmij
z=0
x−y=1
2x−1=0
2x=1
Albo
x=0
−y=1
y=−1
2x−z−1=0 i 2*0−z−1=0
z=−1
A=(0,−1,−1)∊m
1 wrz 20:27