Trygonometria. Szkoła ponadgimnazjalna.
sophia: Uzasadnij, że zbiorem wartości funkcji f(x)= cos2x−sin2x+sinx−2 jest zbiór <−4; −7/8>.
1 wrz 16:23
Blee:
cos2x = 1− sin2x
f(x) = −2sin2x + sinx − 1
Wartosc minimalna i maksymalna liczysz dla g(t) = −2t2 + t −1 , na przedziale <−1,1>
Czyli sprawdzasz czy wierzcholek jest w badanym przedziale (jezeli tak to liczysz wartosc
funkcji w wierzcholku) oraz wyznaczasz wartosci funkcji na krancach badanego przedzialu
1 wrz 16:30
sophia: wart. max w przedziale <−1;1>=−2, tak? i co powinnam zrobić dalej?
1 wrz 16:48
kochanus_niepospolitus:
bzdura.
niech t=0 (czyli sinx=0)
g(0) = 0 + 0 − 1 = −1

masz podane jakie wartości masz policzyć

To je policz

g(−1) = −2 − 1 − 1 = −4
g(1) = −2 + 1 − 1 = −2
g(t
wierzchołka) = ...
1 wrz 16:58
Mila:

f(x)=−2sin
2x+sinx−1
sinx=t, |t|≤1
f(t)=−2t
2+t−1 i D=<−1,1>
| | 1 | | 1 | | 1 | | 7 | |
f( |
| =−2* |
| + |
| −1=− |
| wartość największa f(t) dla t∊D |
| | 4 | | 16 | | 4 | | 8 | |
f(−1)=−2−1−1=−4 wartość najmniejsza f(t) dla t∊D
f(1)=−2+1−1=−2
1 wrz 22:23